Serce rośnie z cielaczkiem

Paweł Kozłowski 95 722 57 72 pkozlowski@gazetalubuska.pl
Stado Andrzeja Kruszyny liczy 140 sztuk bydła. Krów, które dają mleko, jest 55. Pozostałe to jałówki i byczki, które muszą dorosnąć.
Stado Andrzeja Kruszyny liczy 140 sztuk bydła. Krów, które dają mleko, jest 55. Pozostałe to jałówki i byczki, które muszą dorosnąć. Paweł Kozłowski
- Kiedyś 20-litrową kankę napełniały nawet trzy krówki. A Andrzej już jako dziecko mówił, że będzie napełniać ją tylko jedna. I spełnił swe marzenia - wspomina pani Halina. Jej syn: - Miałem wtedy 10 lat i tak mi się zamarzyło.

Zimą krowy na dojenie czekają już o 6.30. Zegarków nie mają, więc kiedy przestawiamy się na czas letni, one, wyuczone, są gotowe na 7.30. Przed dojeniem grzecznie grupują się w tzw. poczekalni. Do hali udojowej, gdzie jest osiem stanowisk, wchodzą czwórkami. Nie zdarza się, by piąta się pchała, albo weszły tylko trzy. Mądrale. Nie lubią, jak w czasie dojenia po hali kręci się obcy. Są niespokojne. Kiedyś na reportaż przyjechała dziennikarka. Weszła na chwilę zrobić zdjęcie, a łaciate z poczekalni już nie chciały kroku dalej zrobić. Tak pachniały im perfumy.

Po niespełna 1,5 godz. dojenie skończone. Wszystko jest zautomatyzowane. Dziś już nikt ręcznie tego nie robi i kanek nosić nie trzeba. Gospodarz jest trochę zmęczony. W nocy w stadzie przybyły dwie jałóweczki. Dobra wiadomość, bo ostatnio cieliły się przede wszystkim byczki, więc mleczne stado nie rosło. Było trochę komplikacji, więc Andrzej Kruszyna o 2.00 musiał z Górecka po weterynarza pojechać.

- Jak rolnik ziemię uprawia, to w trakcie roku jakiś wolny dzień znajdzie. Przy krówkach tak nie ma. Pracujemy w świątek, piątek i niedzielę - mówi pani Halina, mama Andrzeja. Dojenie rano i wieczorem. Zwierzęta trzeba też nakarmić, wokół nich posprzątać. A w czasie pomiędzy do obrobienia jest 90 ha siewów, z których powstaje pasza. Z własnych upraw, które są zebrane własnym sprzętem. Bo tajemnica sukcesu tkwi właśnie w tym, co łaciate jedzą.

- Kiedyś 20-litrową kankę napełniały nawet trzy krówki. A Andrzej już jako dziecko mówił, że będzie napełniać ją tylko jedna. I spełnił swe marzenia - wspomina pani Halina. - Miałem wtedy 10 lat i tak mi się zamarzyło. Zacząłem czytać książki o żywieniu, stosować mieszanki z różnymi składnikami i o różnych proporcjach. To była prawdziwa metoda prób i błędów - potwierdza hodowca. - Dziś wystarczy, że widzę kiszonkę, a już wiem, czego dodać, by pasza była dobra. Do tego inaczej się żywi krówki, które są przed cieleniem.

Efekty są za to doskonałe. Najbardziej wydajne sztuki z jego stada dają nawet 13 tys. litrów mleka rocznie. Dokładnie w 350 dni. Od 1996 r. Kruszyna wygrywa rankingi na najbardziej mleczne krowy, a o gminie Zwierzyn mówi się: mleczna kraina. Choć dziś z hodowli słyną przede wszystkim gospodarze z Górecka i Gościmca. Wymagania jakościowe są wysokie i by im sprostać, trzeba mieć specjalistyczny sprzęt. Taką konkurencję wytrzymują tylko najsilniejsi producenci.

Pasza w gospodarstwie Kruszyny to mieszanka zbóż, słomy, siana, kiszonki kukurydzy i kiszonej trawy. Jednak żaden komputer nie wyliczy gotowych proporcji. Potrzebne jest ponad 20-letnie doświadczenie i szczypta intuicji. Jak jest mokry rok, to siano już jest inne. Ze względu na pogodę nie zawsze można też zebrać trawę, kiedy jej wartość jest najwyższa. Wtedy paszę trzeba uzupełnić innymi składnikami. - Widząc kiszonkę, już wiem, czego dodać, by pasza była dobra - mówi A. Kruszyna. Do tego inaczej się żywi krówki, które są przed cieleniem.

Gospodarz jest członkiem Grupy Producentów Mleka w Strzelcach Kraj. Jest ich około 350, także z Wielkopolski. Najwięcej sprzedają do Niemiec. Kokosów z mleka nie ma. Litr idzie za 1,35 zł, co pokrywa koszty produkcji. A pracy mnóstwo. - Najbardziej cierpi rodzina, dla której brakuje czasu. Są momenty, że człowiek ma dość. Ale z drugiej strony... Serce rośnie wraz z cielaczkiem. Tę pracę trzeba po prostu kochać - mówi gospodarz z Górecka.

Oferty pracy z Twojego regionu

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie