Sernik gotowany. Przepis na łatwe ciasto na Wielkanoc. Piekarnik jest niepotrzebny

redakcja
Sernik można dowolnie udekorować pixabay.com
Nie masz talentu do pieczenia ciast? W twojej kuchni nie ma piekarnika i miksera? Nic nie szkodzi. Ten sernik możesz po prostu ugotować. Smakuje doskonale i zawsze się udaje.

Do przygotowania tego ciasta wystarczą typowe składniki na sernik, duży garnek i kuchenka. Ciasto jest łatwe do zrobienia i na pewno… nie opadnie.

Sernik gotowany – składniki

  1. 1 kg twarogu – najlepiej kupić wiaderko sera już zmielonego, wtedy odpada mielenie twarogu w domu
  2. 4 jajka
  3. 6 dag masła (lub margaryny)
  4. 2 niepełne szklanki cukru pudru (przyjmujemy, że szklanka ma 250 ml pojemności)
  5. 4 łyżki mleka
  6. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  7. cukier waniliowy
  8. 30 dag bakalii (mogą być rodzynki, suszona żurawina, suszone morele itp.)
  9. herbatniki lub biszkopty na spód.
Trwa głosowanie...

Czy często pieczesz ciasta?

Sernik gotowany – wykonanie

  1. masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami
  2. do masy dodawać stopniowo zmielony twaróg, cały czas ucierając
  3. ubić pianę z białek (na sztywno) i delikatnie wymieszać z masą twarogową
  4. przełożyć do rondla lub innego garnka (dobrze, gdy ma grubsze dno)
  5. ogrzewać masę aż do zagotowania, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła
  6. gdy sernik się zagotuje, zdjąć na chwilę garnek z ognia i nie przestając mieszać wlewać powoli mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną
  7. ponownie zagotować masę, cały czas mieszając do zgęstnienia
  8. do gorącej masy dodać bakalie i wymieszać
  9. tortownicę ewentualnie naczynie żaroodporne lub inne naczynie, które ma wysokie ścianki, wyłożyć herbatnikami i przełożyć masę. Masę można obciążyć
  10. pozostawić sernik do ostygnięcia, a potem wstawić na noc do lodówki.

Jak podać sernik

Wszystko zależy od wyobraźni. Kawałek ciasta możesz polać polewą czekoladową lub malinową, udekorować owocami albo po prostu rozkoszować się sernikiem w czystej postaci.
Gorącą masę można też wylać do pucharków, a potem je udekorować.

Gorącą masę można wyłożyć do pucharków (na dno można pokruszyć ciasta) i udekorować tuż przed podaniem.
Gorącą masę można wyłożyć do pucharków (na dno można pokruszyć ciasta) i udekorować tuż przed podaniem. pixabay.com

Jeżeli masz w domu jabłka, mąkę, cukier, kaszkę mannę, masło i proszek do pieczenia możesz też przygotować szarlotkę sypaną - bez zagniatanie, ucierania i miksera. Ale tutaj piekarnik jest już potrzebny.

Zobacz wideo: Andrzej Polan i jego sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Wideo

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3