Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sernik świąteczny. Przepis Czytelniczki. Rozstrzygamy konkurs na potrawę wielkanocną

Redakcja
Sernik świąteczny Elżbieta Frankiewicz ze Szprotawy jest jednym z nagrodzonych przepisów. Ośmiu Czytelników otrzyma od nas nagrody ufundowane przez Galeo.

Oto lista zwycięzców nagrodzonych w konkursie na przepis wielkanocny: Krystyna Ostrowska z Gorzowa Wlkp.; Marta Stryjek z Krosna Odrz.; Maria Kaczmarek z Wolsztyna; Agnieszka Dobrzańska z Lubska; Alina Pawłowska z Sulechowa; Elżbieta Frankiewicz ze Szprotawy; Magdalena Sługocka z Nowogrodu Bobrz.; Marta Gaworska z Czerwieńska. Gratulujemy! Nagrody prześlemy pocztą.

Dziękujemy bardzo za nadesłane przepisym dostaliśmy ich kilkadziesiąt i wszystkie zamieścimy w naszym serwisie kulinarnym.

Zapraszamy do gotowania z "Gazetą Lubuską". Państwa przepisy umieścimy na www.gazetalubuska.pl/kuchnia
Pomysły kulinarne prosimy nadsyłać na maila: [email protected]

Sernik świąteczny

Składniki: ciasto kruche - 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 kostka masła lub margaryny, 1 całe jajo, 3 żółtka, proszek do pieczenia, kwaśna śmietana, tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy. Masa serowa: 1 kg twarogu, kostka masła, szklanka cukru, cukier waniliowy, 8 jaj, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej; bakalie: otarta skórka z cytryny, 1 marchew (pokrojona w drobną kostkę i uduszona w niewielkiej ilości wody z cukrem), rodzynki, morele pokrojone w paski, 2-3 łyżki marmolady.

Przygotowanie ciasta: mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną. Dodać cukier, jajo i żółtka zarobić ciasto. W razie potrzeby dodać kwaśnej śmietany. Uformować w kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć spód blaszki (pozostałe ciasto można wykorzystać jako spód do makowca czy szarotki albo zamrozić.) Nakłuć widelcem wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni C na 10-15 minut, aż lekko się zrumieni i podpiecze.

Przygotowanie masy: twaróg mielimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, ciągle ucierając. Białka odstawiamy do lodówki. Do masy maślano-jajecznej dodajemy stopniowo twaróg ciągle ucierając. Obydwie mąki przesiewamy do oddzielnej miseczki dodajemy szczyptę soli przygotowane bakalie wszystko razem mieszamy i dodajemy do masy serowej. Na samym końcu dodajemy białka ubite na pianę i delikatnie całość mieszamy. Podpieczony kruchy spód sernika smarujemy marmoladą i wykładamy masę serową. Wyrównujemy powierzchnie i pieczemy ponad godzinę w 180 stopni C.

Elżbieta Frankiewicz, Szprotawa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska