Spis treści
Czy warto jeść jagody?
Jagody to leśne owoce, które dla wielu są symbolem lata i wakacji. Cenimy je za smak i wartości prozdrowotne. Są źródłem witamin i składników mineralnych, dzięki którym m.in.:
- wzmacniają naszą odporność,
- działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjne,
- pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego,
- normują problemy związane z zaparciami i biegunkami,
- poprawiają wygląd skóry,
- mają działanie antyoksydacyjne.
Po jagody mogą z powodzeniem sięgać osoby na diecie zdrowotnej lub dbające o figurę. Owoce te mają niski indeks glikemiczny (około 30) i są niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 57 kcal.
Jak myć jagody?
Świeże jagody nadają się idealnie do przygotowania ciast, deserów i przetworów. Ważne, by je dokładnie umyć, ponieważ są to owoce leśne, narażone na kontakt z odchodami dzikich zwierząt.
Jagody są bardzo delikatne i łatwo ulegają uszkodzeniem, dlatego nie należy myć ich pod bieżącym strumieniem wody. Najlepiej jest wsypać niewielką ilość jagód do miseczki napełnionej chłodną wodą i delikatnie zamieszać rękami. Następnie należy wylać wodę, a owoce delikatnie przełożyć na sitko.
Jagody w kuchni
Najbardziej popularne wypieki z jagodami to ciasta drożdżowe, drożdżówki i bułeczki tzw. jagodzianki.
Mamy dla ciebie przepis z nowej książki Pawła Płaczek „Domowa piekarnia” na drożdżówki z jagodami i lukrem. Pasjonat wypieków, autor bloga takemycake podpowiada bardzo prosty i szybki sposób na ich przygotowanie. Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe, rozwałkować, posypać jagodami, zwinąć w rulon i pociąć na tzw. ślimaczki.
Takie drożdżówki będą wyśmienicie smakować i pięknie wyglądać. Paweł Płaczek poleca po upieczeniu i wystudzeniu udekorować je lukrem z sokiem z cytryny.
Przepis z książki „Domowa piekarnia” Pawła Płaczka na drożdżówki z jagodami i lukrem
(porcja na 10 sztuk)

Składniki:
- 50 ml mleka,
- 8 g suszonych drożdży,
- 25 g drobnego cukru,
- 180 g mąki,
- 2 jajka,
- 80 g masła,
- 100 g jagód lub borówek amerykańskich,
Lukier:
- 100 g cukru pudru,
- 2–3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie drożdżówek z jagodami
- Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże oraz cukier i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy mąkę, jajka i wyrabiamy ciasto (ręcznie przez ok. 10 minut lub mikserem przez 5 minut).
- Następnie dodajemy miękkie lub rozpuszczone masło i nadal wyrabiamy.
- Gdy będzie odklejało się od ręki i boków miski, zostawiamy je i odkładamy na godzinę, by wyrosło.
- Po tym czasie wykładamy ciasto na blat podsypany mąką, delikatnie zagniatamy, a potem rozwałkowujemy na cienki placek.
- Rozsypujemy na nim borówki i delikatnie dociskamy je do ciasta.
- Placek zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na mniej więcej 10 kawałków, które układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i dekorujemy wystudzone drożdżówki.
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Delikatna sałatka łabędzi puch. Tym przepisem zaskoczysz swoich gości
- Ciasto zemsta teściowej dla miłośników wiśni. Przepis na zjawiskowe ciasto z kremem
- Cynamonki drożdżowe w kształcie serca. Najlepszy przepis
- Pleśniak z powidłami śliwkowymi i bezą. Zobacz przepis
- Tarta z jabłkami – wypróbuj błyskawiczny przepis na smaczny podwieczorek
- Najlepsze drożdżowe paszteciki z mięsem. Przepis na pyszną przekąskę zero waste
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?