Śledzie z żurawiną na świątecznym stole. Przepis na smaczną rybę w słodkiej odsłonie. Sekret tej przystawki tkwi w jednym składniku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Śledzie z żurawiną można jeść od razu po przyrządzeniu. Można je również trzymać w słoiku, w lodówce nawet kilka dni.
Śledzie z żurawiną można jeść od razu po przyrządzeniu. Można je również trzymać w słoiku, w lodówce nawet kilka dni. teresaterra/123RF
Śledzie z żurawiną nie należą do tradycyjnego zestawu dań na Boże Narodzenie, ale warto je przygotować na świąteczny stół i nie tylko. Kluczowym składnikiem jest suszona żurawina. W grudniu żurawina jest produktem sezonowym, który warto przemycać w słodkich i wytrawnych daniach. A ryby z żurawiną mogą stać się ulubioną przystawką. Zobacz przepis na śledzie z żurawiną.

W skrócie

Śledzie z żurawiną to danie, które można przygotować tuż przed podaniem lub zrobić w słoiku i przechowywać w lodówce na później. Z czasem smak owoców jeszcze bardziej się rozwinie, a namoczona wcześniej żurawina nabierze smaku z oleju i octu jabłkowego.

Śledzie z żurawiną – przepis na proste danie

Liczba porcji: dla 2-3 osób
Czas przygotowania: 45 minut (w tym 30 minut moczenia żurawiny) + 5 godzin w lodówce
Stopień trudności: łatwy

Składniki:

  • 300 g płatów śledziowych w oleju,
  • 1 cebula biała,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 10 ml octu jabłkowego,
  • 3 goździki,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • opcjonalnie: 1/ 2 łyżeczki rozmarynu lub tymianku.

Jak zrobić śledzie z żurawiną?

Przygotowanie:

  1. Śledzie z solanki przed krojeniem warto wymoczyć w wodzie. Następnie ryby należy osuszyć i pokroić na mniejszej kawałki.
  2. W dużej szklanej misce lub słoiku należy umieścić pokrojone śledzie wraz z przyprawami. Potem dolej ocet jabłkowy.
  3. Cebulę należy obrać, umyć i posiekać w piórka. Cebulę można przepłukać wrzątkiem, ale nie jest to konieczne. Posiekaną cebulę należy umieścić w misce ze śledziami. Świetnie smakują także śledzie z żurawiną i czerwoną cebulką.
  4. Suszoną żurawinę należy namoczyć we wrzątku na 20-30 minut. Wystarczy tyle wody, aby przykryła owoce. Po tym czasie należy żurawinę odcedzić i dodać do śledzi.
  5. Śledzie z żurawiną polej olejem rzepakowym. Na koniec delikatnie wymieszaj.
  6. Takie śledzie z żurawiną wstaw do lodówki na kilka godzin. Śledzie z żurawiną i cebulą w słoiku mogą być przechowywane nawet przez tydzień.

Dodatek do śledzi

Intrygującym połączeniem smaków są śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną. Słodko-kwaśny smak żurawiny znakomicie uzupełnia słony i pikantny smak pomidorów. W słoiku można też przygotować warstwowe śledzie z żurawiną. Wystarczy podzielić porcje śledzia, żurawiny, cebuli i suszonych pomidorów i układać je po kolei w szklanym naczyniu. Zamiast suszonych owoców można też użyć świeżej żurawiny. Należy ją ugotować we wrzątku przez 5-7 minut, aż będzie lekko twarda. Do śledzi z żurawiną można dodać pokroją w plastry gruszkę lub jabłka.

Nie tylko cebula do śledzia

Śledzie z żurawiną można także zrobić w łagodniejszej wersji, stosując świeżego pora. Warzywo należy dokładnie umyć, oczyścić i pokroić białą część. Następnie warzywo trzeba przelać wrzątkiem, osuszyć i dodać zamiast cebuli. Pyszne są także śledzie z żurawiną i czosnkiem. Te szczególnie przypadną do gustu miłośnikom odważnych kulinarnych kombinacji.

Zobacz także: Pasztet z żurawiną na Boże Narodzenie. Przepis na mięsną przystawkę. Wyśmienity pasztet drobiowy z suszoną żurawiną

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

kup najtaniej

Beurer

BEURER KS 59

174,99 zł

kup najtaniej

Blaupunkt

BLAUPUNKT FKS602

68,90 zł

kup najtaniej

Zelmer

ZELMER ZKS1100W

73,64 zł

kup najtaniej

Soehnle

Soehnle Page Compact 300 (61501)

70,52 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Śledzie z żurawiną na świątecznym stole. Przepis na smaczną rybę w słodkiej odsłonie. Sekret tej przystawki tkwi w jednym składniku - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie