Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śliskie, tłuste, nieco lepkie jabłka w markecie lub na targu. Czy są zdrowe i bezpieczne? Sprawdzamy

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Zbiory jabłek w Polsce w 2022 roku będą według przedwynikowego szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych GUS wyższe o ponad 4 proc. r/r.
Zbiory jabłek w Polsce w 2022 roku będą według przedwynikowego szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych GUS wyższe o ponad 4 proc. r/r. pixabay.com/coryclayful
Już z daleka pięknie błyszczące jabłka przyciągają wzrok i rękę. Tu jednak pojawia się mieszane uczucie, bo jabłka są w dotyku jakby śliskie, wręcz tłuste. Czy warto kupować takie lepkie owoce? W końcu szukamy zdrowia, witamin. Temat powraca co roku, a kwestie tę wyjaśnia między innymi Stowarzyszenie Sady Grójeckie.

Spis treści

Sięgajmy po polskie owoce i warzywa - jesteśmy zachęcani przez liczne instytucje i szereg stowarzyszeń producentów. Powodem, który ma nas do tego przekonać, jest nie tylko patriotyzm konsumencki, ale "bezpieczeństwo i jakość żywności, a co za tym idzie nasze własne zdrowie".

Wybieraj krajowe owoce i warzywa, żeby zmniejszać ślad węglowy

Ślad węglowy to ilość dwutlenku węgla, który dostaje się do atmosfery w wyniku transportu towarów do miejsca ich sprzedaży. Zatem im bliżej ma do nas dostawa jabłek, tym lepiej dla środowiska.

Z polskiego punktu widzenia najbardziej szkodliwy dla środowiska jest transport owoców i warzyw z odległych zakątków świata i dotyczy przede wszystkim owoców cytrusowych. Oczywiście nie należy przestawać ich kupować, ale warto wiedzieć, jaki ma to wpływ na stan środowiska naturalnego, wskazuje Stowarzyszenie Sady Grójeckie.

Jabłko ma prawie tyle witaminy C to cytrusy

Stowarzyszenie przywołuje badania naukowe, według których jabłko, burak czy czarna porzeczka są lepiej dopasowane do naszych potrzeb niż popularne owoce cytrusowe.

Dzieję się tak ze względu na fakt, że nasze organizmy były do nich przyzwyczajane od setek lat. Nieprawdą jest również popularne stwierdzenie, że wszystkie cytrusy mają więcej witaminy C, niż nasze lokalne produkty, np. jabłko zawiera jej porównywalne ilości, a zwykła natka pietruszki przewyższa cytrynę wielokrotnie.

Dlaczego jabłka są lepkie i czy to zdrowe?

Świadomi zalet lokalnych produktów chcemy częściej kupować jabłka, ale jest kwestia, która budzi zaniepokojenie. Mianowicie lepkość powierzchni owoców. "Najczęściej dotyczy to tych z nich, które muszą pokonać długą drogę".

Towar, który musi przebyć setki kilometrów, a jest delikatnym owocem, wymaga zabezpieczenia. W tym celu producenci bardzo często woskują owoce i warzywa. "Praktyka ta dotyczy przede wszystkim owoców cytrusowych oraz tych, które sprowadzane są z zagranicy, w tym np. jabłek.

Czy jabłka woskowane są bezpieczne? Określa to Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2008 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, woski są jadalne i bezpieczne do spożycia. Producenci nie mają jednak obowiązku informować o tym, czym pokryto jabłko.

W jaki sposób można rozpoznać jabłka, które nie są woskowane?

Kupione owoce możemy zalać wrzątkiem. Po chwili może pojawić się charakterystyczny biały nalot, dowód na to, że jabłko było woskowane. Niektóre gatunki jabłek, np. Redjonaprince, Jonagold oraz Ligol mogą w dotyku wydawać się nieco tłuste i lepkie.

Jak wyjaśniają producenci, nie jest to jednak proces woskowania, a naturalnego procesu chroniącego jabłko przed zepsuciem i najczęściej mamy z nim do czynienia w przypadku długiego przechowywania jabłek w ciepłej temperaturze, czyli takiej, z którą mamy na większości sklepowych półek.

Jeśli chcemy cieszyć się pięknymi i rumianymi jabłkami, powinniśmy kupować taką ilość, którą możemy możliwie szybko wykorzystać lub przechowywać.

Źródło: Stowarzyszenie Sady Grójeckie
Artykuł przygotowany w listopadzie 2020 roku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Śliskie, tłuste, nieco lepkie jabłka w markecie lub na targu. Czy są zdrowe i bezpieczne? Sprawdzamy - Strefa Agro

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska