Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słodki eggnog na domową imprezę. Sprawdź przepis na likier jajeczny na zimę. Jak zrobić domowy ajerkoniak?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Aromatyczny eggnog to napój popularny w okresie Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii.
Aromatyczny eggnog to napój popularny w okresie Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii. Mizina/Getty Images
Eggnog to napój, który szczególnie popularny jest w Skandynawii i w Anglii. Najprawdopodobniej eggnog pojawił się w XIX wieku w klasztorach produkujących słodkie wino. Do przygotowania eggnogu potrzeba mleka, jajek i sherry. Taki ajerkoniak świetnie sprawdza się na sylwestra, a także na imprezach karnawałowych w gronie znajomych. Zobacz przepis na domowy eggnog.

W skrócie

Eggnog dawniej był napojem przeznaczonym dla bogatych mieszczan, których było stać na mleko, jajka i sherry. Angielska nazwa eggnog jest połączeniem słów oznaczających jajko i pieniek. Trudno wytłumaczyć tę tajemniczą zbitkę słów. Niektórzy dopatrują się, że napój kiedyś pito siedząc na drewnianych stołkach. W Anglii eggnog zaczął być popularny wraz z kolonizowaniem kolejnych terenów i sprowadzaniem rumu i korzennych przypraw. Współcześnie eggnog pity na spotkaniach wigilijnych i jarmarkach świątecznych w Wielkiej Brytanii. Podpowiadamy, jak zrobić aromatyczny eggnog.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki eggnogu

Eggnog – przepis na angielski ajerkoniak

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 15 minut + 8 godzin chłodzenia w lodówce.

Składniki:

  • 600 ml mleka 3,2%,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2 laski cynamonu,
  • 10 ml ekstraktu lub ziarenka z 1 wanilii,
  • 5 g świeżo startej gałki muszkatołowej,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 150 ml rumu,
    Opcjonalnie do dekoracji:
  • 150 ml śmietanki kremówki.

Jak zrobić aromatyczny eggnog?

Przygotowanie:

  1. W garnku o grubym dnie należy wymieszać mleko, śmietanę, korę cynamonu, ekstrakt z wanilii i startą gałkę muszkatołową.
  2. Wszystkie składniki trzeba podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  3. Następnie po zagotowaniu należy odstawić składniki do wystudzenia.
  4. W szerokiej misce należy ubić żółtka z cukrem na kogel-mogel.
  5. Następnie ubite żółtka należy powoli wmieszać do ostudzonego mleka z przyprawami.
  6. Wszystkie składniki należy mieszać do momentu, aż napój zacznie gęstnieć.
  7. Na koniec należy dodać rum i dokładnie wymieszać.
  8. Gotowy eggnog należy przelać do butelki i trzymać w lodówce przynajmniej przez 8 godzin. Dzięki temu smaki się przegryzą.
  9. Przed podaniem eggnog można ozdobić ubitą śmietaną i udekorować startą gałką muszkatołową lub mielonym cynamonem.

Jaki alkohol wybrać, by zrobić pyszny domowy eggnog?

W Polsce ajerkoniak przyrządza się na bazie wódki. W krajach będących pod wpływem kultury anglosaskiej popularny jest eggnog. Poza rumem do jego przygotowania można użyć brandy, whiskey lub bourbonu. Każdy z alkoholi nada napojowi odrobinę inny smak, który będzie wyczuwalny w każdym kolejnym łyku.

Bezalkoholowa wersja eggnogu

Osoby unikające alkoholu w diecie mogą przygotować eggnog na bazie mleka, żółtek i śmietanki. Eggnog bezalkoholowy będzie też znakomitym napojem dla dzieci. Jego konsystencja będzie przypominać rzadki budyń, który doprawiony bitą śmietaną i startym cynamonem przypadnie do gustu jako rodzaj apetycznego deseru.

Aromatyczny eggnog to napój popularny w okresie Bożego Narodzenia w Wielkiej Brytanii.

Słodki eggnog na domową imprezę. Sprawdź przepis na likier j...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Podawaj napoje w pięknym szkle

od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Słodki eggnog na domową imprezę. Sprawdź przepis na likier jajeczny na zimę. Jak zrobić domowy ajerkoniak? - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska