Słodkie Święta! Pomysły na bożonarodzeniowe wypieki [PRZEPISY]
Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowych wypieków. W kuchni pachnie korzennymi przyprawami i czekoladą. Na choince wiszą kolorowe pierniczki, a na stole czeka na nas keks i makowiec. Jak przygotować te wyjątkowe świąteczne wypieki? Poznaj sprawdzone przepisy.
Zobacz również: Słodko, zdrowo, świątecznie
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Piernik ze śliwkami i polewą
Piernik ze śliwkami i polewą
Składniki:
* jajka - 2 sztuki
* mleko - 250 mililitrów
* mąka - 300 gramów
* proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
* margaryna do pieczenia - 120 gramów
* cukier - 150 gramów
* miód - 100 gramów
* przyprawa do piernika - 1 łyżka
* suszone śliwki - 100 gramów
* gorzka czekolada 70% - 1 opakowanie
* mleko - 125 mililitrów
* Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
1. Nagrzej piekarnik do 175°C. Ubij jajka z mlekiem.
2. Rozpuść Kasię, cukier i miód w rondelku i zostaw do ostygnięcia.
3. Wymieszaj rozpuszczoną Kasię z jajkami i mlekiem.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki i przyprawę do piernika. Wymieszaj łyżką.
5. Przygotuj formę o wymiarach 10x25 cm, smarując ścianki margaryną i obsypując je mąką. Wlej masę do formy. Przygotuj polewę: włóż wszystkie składniki do rondelka i podgrzewaj, aż się roztopią. Piecz przez 45-50 minut w temperaturze 175°C. Wylej polewę na ciasto.
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)
Składniki:
* Kostka margaryny do pieczenia - 100 gramów
* mąka - 1.75 szklanek
* cukier puder - 0.6 szklanek
* miód - 100 gramów
* żółtko - 2 sztuki
* soda oczyszczona - 1 łyżeczka
* cynamon - 1 łyżeczka
* imbir i kardamon - 0.5 łyżeczek
* cukier puder - 1 szklanka
* białko - 1 sztuka
* barwniki spożywcze - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
5. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C
6. Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.
Keks z bakaliami
Keks z bakaliami
Składniki:
* mąka - 250 gramów
* kostka margaryny do pieczenia - 250 gramów
* jajko - 5 sztuk
* cukier waniliowy - 1 opakowanie
* cukier puder - 150 gramów
* proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
* bakalie - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kasię utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po 1 żółtku.
2. Z białek ubić pianę. Do masy Kasiowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Dodać bakalie, połączyć.
3. Ciasto przełożyć do średniej formy keksowej, wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 godz.
4. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować siekanymi bakaliami.