Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Słubicka młodzież smacznie i zdrowo gotowała

(rys)
Uczennicom: Nicole Salbert (z lewej) i Adriannie Skowronek warsztaty bardzo się podobały. - Lubimy gotować - mówiły.
Uczennicom: Nicole Salbert (z lewej) i Adriannie Skowronek warsztaty bardzo się podobały. - Lubimy gotować - mówiły. Ewelina Ryś
Rozmaite sałatki, przysmaki z ryb i z kurczaka - te wszystkie pyszności przygotowali uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Dzisiaj uczyli się, jak robić regionalne i zdrowe potrawy.

- Bardzo nam się podoba ten sposób zdobywania wiedzy - mówiła nam jedna z uczennic Nicole Salbert. - Praktyka jest bardziej cenna niż teoria - podkreślała. Zajęcia odbywały się pod okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych. - Uczniowie bardzo zaangażowali się w przygotowywanie potraw. Część z nich była odpowiedzialna za gotowanie, a część za dekorację i za serwowanie dań - mówiła nam nauczycielka Małgorzata Krystkowiak.
Warsztaty kulinarne to jeden z elementów projektu, który prowadzi szkoła we wspólnie z Agencją Rynku Rolnego. Celem akcji jest popularyzacja wśród młodzieży wiedzy z zakresu rolnictwa m.in. poprzez uczestnictwo w konferencjach i spotkaniach rolniczych. Uczniowie przygotują też potrawy na własne stoisko, które zaprezentują na targach rolniczych w Kalsku. (odbędą się 6 czerwca) - Może uda nam się uruchomić szkolny catering. Myślę o tym - mówiła dyrektorka Zespołu Szkół Ekonomiczno-Rolniczych Maria Skalniak.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska