Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smakołyki na deser i kaszanka z grilla

(staw)
fot. Digitouch
Urszula Bik z Gorzowa przysłała nam przepisy na słodkości i prosty pomysł na danie z grilla. Dziękujemy i nagradzamy Czytelniczkę książką.

Czekamy na wasze pomysły na lekkie dania, które smakują, gdy jemy na świeżym powietrzu -na działkach, w ogródkach i ze znajomymi na wycieczkach. Przepisy jak zwykle prosimy nadsyłać na adres redakcji: "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra z dopiskiem "przepisy kulinarne" lub na maila: [email protected].

Zachęcamy, nagrody czekają.

BISZKOPT Z JABŁKAMI

Składniki: 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru
Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek, galaretka owocowa, łyżka żelatyny, cukier
Składniki na krem: pół litra mleka, szklanka cukru, budyń (waniliowy, śmietankowy lub cytrynowy).

Składniki na polewę: 1/2 kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżka wody, 2 łyżki kakao.
Przygotowanie: upiec biszkopt. Jabłka utrzeć, przesmażyć, wsypać cukier i galaretkę z żelatyną. Chwilę pogotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć jabłka. Ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, po czym dalej ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem nałożyć na jabłka. Składniki polewy podgrzać do zagotowania (nie gotować!) i cały czas mieszając - ostudzić. Polać ciasto zimną polewą.

CYCKI MURZYNKI

Składniki: mak suchy 1 szklanka, wiórki kokosowe 225 g, alkohol (według uznania), woda, sok z cytryny, polewa czekoladowa 1 porcja, krem do karpatki 2 torebki, biszkopty okrągłe 1 paczka, cukier 1/2 szklanki, 6 sztuk jajek.

Przygotowanie: potrzebna będzie duża blacha. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie mak i kokos. Piec ok. 20 min w temp 180 stopni. Przygotować według uznania poncz z wody, alkoholu i soku z cytryny. Ostudzone ciasto zmoczyć ponczem według uznania. Następnie wyłożyć krem do karpatki (ja najchętniej robię z kremu Delecty, w pięć minut, tylko z dodatkiem mleka). Na kremie układać biszkopty namaczane w ponczu. Ułożyć na nich rodzynki, polać polewą czekoladową. Włożyć do lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, gdyż ładnie przechodzi alkoholem.

MAKOWIEC

Składniki ciasta: 400 g mąki, 250 g masła, 1 jajko, 2 żółtka, 5 dag drożdży, 1 szklanka śmietany
1 łyżka cukru, 1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy (ew. esencja)
Składniki masy makowej: 1 kg maku, 1 litr mleka, 2 dag drożdży, 1 łyżka mąki kartoflanej
1 łyżka marmolady lub konfitury, 1 łyżka bułki tartej, 1 białko, 1 jajko, cukier waniliowy (ew. aromat lub esencja), 20 dag cukru pudru, 2 łyżki miodu, 100 g migdałów, 100 g rodzynków namoczonych w koniaku.

Przygotowanie: mąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier,
rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturć pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Przygotowanie nadzienia: mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na godzinę. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.
Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na dwie części. Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć maść makową. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut.
Po upieczeniu, makowce polukrować (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem - ile zabierze). Lukier można posypać makiem.

Kaszanka z grilla

Składniki: 6-7 kaszanek, 1 papryka (pokroić), 4 pomidory (obrać ze skórki, pokroić), 2 ząbki czosnku (przecisnąć), 2 cebulki (pokroić w plastry), 2 jabłka (pokrojone w kostkę)
Przygotowanie: kaszankę wyciągnąć z flaka, rozgnieść widelcem i dodać pokrojone warzywa. Zawinąć małe porcje w folię aluminiową i piec na rozgrzanym grillu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska