Zarówno pomidory jak i soki pomidorowe to produkty bogate w cenne dla zdrowia składniki. Spożywanie ich może obniżać ryzyko zachorowania m.in. na raka szyjki macicy i prostaty. Ale mają dużo więcej właściwości. Jednak aby to, co w dobre w pomidorach i w sokach pomidorowych w pełni mogło korzystnie wpływać na nasz organizm ważne jest także to, z jakimi innymi produktami je łączymy.
Pomidory posiadają dużo substancji odżywczych. Po sezonie letnim, kiedy ich dostępność jest ograniczona wcale nie trzeba z nich rezygnować. Warto wtedy sięgać po niskoprzetworzone produkty z nich powstałe, np. soki pomidorowe, które podobnie jak pomidory są źródłem wielu składników wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Aby poznać wszystkie właściwości pomidorów i soku pomidorowego, oraz dowiedzieć się z jakimi produktami nie należy ich łączyć, przejdź do naszej galerii >>
Zobacz też: Magda Gessler komentuje plotki o operacjach plastycznych: Jestem uczuleniowcem, po jednym soku pomidorowym mam usta pod nosem
Ponadto pomidory w ponad 90 proc. składają się z wody, dlatego są uważane za produkty niskokaloryczne. Szklanka soku pomidorowego zawiera tylko 26 kcal – przy czym taką liczbę kalorii można spalić podczas kilkuminutowego szybkiego spaceru.
Zobacz też: Pomidory to samo zdrowie! 5 powodów, dla których warto je jeść
Aby to, co w dobre w pomidorach i w sokach pomidorowych w pełni mogło korzystnie wpływać na nasz organizm ważne jest także to, z jakimi innymi produktami je łączymy. Na przykład, nie każdy wie, że jeśli zjemy pomidora z ogórkiem, to nie dostarczymy organizmowi całej witaminy C zawartej w pomidorze. Dlaczego? Bowiem, ogórek, mimo tego, że jest źródłem wielu cennych substancji odżywczych, to zawiera również silnie działający enzym (askorbinazę), który utlenia kwas askorbinowy, niszczący witaminę C. Już jedna łyżeczka soku z surowego ogórka wystarczy, aby zniszczyć witaminę C zawartą w kilku litrach soku pomidorowego.
Dlatego warto jeść ogórki, ale pamiętać o tym, aby nie łączyć ich z pomidorami. Aby zminimalizować utratę witamin zawartych w pomidorach, warto skropić je odrobiną oliwy z oliwek, która działa ochronnie na witaminę C i dodatkowo zwiększa wchłanianie z nich likopenu.
Zobacz też: W Przytocznej znowu walczyli na pomidory
Zbyt duże spożycie alkoholu powoduje kaca. Jak się go pozbyć albo co zrobić, żeby nas nie dopadł? Przed spożyciem alkoholu należy: wyspać się, bo alkohol szybciej atakuje zmęczonych, najeść się, bo to spowolni wchłanianie się alkoholu. Jeśli już jest za późno i budzisz się z kacem to: weź prysznic - pobudź ciało i umysł. Trzeba odpowiednio nawodnić organizm. Najlepsza jest woda, izotoniki, soki owocowe, sok pomidorowy, sok z kiszonych ogórków i kawa.