Składniki:
* 10 kwiatów bzu
* 2 cytryny
* 1kg cukru
* 40g kwasku cytrynowego
* 2 l wody przegotowanej zimnej
Wykonanie:
Cytrynę pokroić w plastry. Wszystkie składniki włożyć do dużego garnka lub miski. Zalać wodą i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Sok odcedzić przez sito i przelać do butelek. Jeśli chcemy przechować go przez zimę, butelki z syropem należy zagotować. Podawać rozcieńczony z wodą.
Rada: Efekt lemoniady uzyskamy rozpuszczając sok z wodą gazowaną - idealne na upały
Przepis nadesłała Czytelniczka Katarzyna Rzepa
Zapraszamy do podzielenia się swoimi pomysłami na dania, desery, przekąski. Swoje przepisy przesyłajcie na adres:[email protected] A znajdziecie je na naszym portalu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?