Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sól drogowa nie szkodzi zdrowiu?

Redakcja
Sól wypadową inspektorzy sanitarni znaleźli w kilkunastu żarskich i żagańskich piekarniach
Sól wypadową inspektorzy sanitarni znaleźli w kilkunastu żarskich i żagańskich piekarniach Lucyna Makowska
- Sól drogowa, sprzedawana do piekarni jako spożywcza, nie stanowi zagrożenia dla zdrowia - uspokaja Piotr Bogusławski, dyrektor żarskiego sanepidu.

Minął rok od wybuchu afery solnej w Polsce. Po kontrolach wiadomo już, które piekarnie wykorzystywały do produkcji pieczywa sól drogową. Nieświadomie. Sprawę nagłośniono dzięki śledztwu CBŚ i poznańskiej prokuratury. Trzy firmy: dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z Wielkopolski, sprzedawały sól techniczną, będącą pozostałością przy produkcji chlorku wapnia, a używaną do posypywania zimą dróg. Biznes się opłacał, bo sól faktycznie kosztowała po 130 zł za tonę, a sprzedawana była między innymi piekarniom, jako spożywcza, za 400 zł za tonę. Fala kontroli ruszyła w całym kraju. Sanepid wszedł niemal do wszystkich piekarni. Efekt to 646 przedsiębiorstw, które posiadały lub używały sól drogową do produkcji wyrobów spożywczych. Ich listę można znaleźć na stronach internetowych stacji. Publikowaliśmy ją też na naszych stronach. Na terenie powiatu żarskiego i żagańskiego było ich kilkanaście.

Więcej przeczytasz w czwartek (4 kwietnia) w papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej" dla Czytelników z powiatu żarskiego i żagańskiego

Baza firm z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska