Minął rok od wybuchu afery solnej w Polsce. Po kontrolach wiadomo już, które piekarnie wykorzystywały do produkcji pieczywa sól drogową. Nieświadomie. Sprawę nagłośniono dzięki śledztwu CBŚ i poznańskiej prokuratury. Trzy firmy: dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z Wielkopolski, sprzedawały sól techniczną, będącą pozostałością przy produkcji chlorku wapnia, a używaną do posypywania zimą dróg. Biznes się opłacał, bo sól faktycznie kosztowała po 130 zł za tonę, a sprzedawana była między innymi piekarniom, jako spożywcza, za 400 zł za tonę. Fala kontroli ruszyła w całym kraju. Sanepid wszedł niemal do wszystkich piekarni. Efekt to 646 przedsiębiorstw, które posiadały lub używały sól drogową do produkcji wyrobów spożywczych. Ich listę można znaleźć na stronach internetowych stacji. Publikowaliśmy ją też na naszych stronach. Na terenie powiatu żarskiego i żagańskiego było ich kilkanaście.
Więcej przeczytasz w czwartek (4 kwietnia) w papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej" dla Czytelników z powiatu żarskiego i żagańskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?