Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sól kuchenna pod lupą

Agencja TVN
Agencja TVN
Sól to potoczna nazwa chlorku sodu (NaCl). Stosowana jest jako przyprawa oraz konserwant. Nadużywanie tego składnika w diecie to jeden z czynników wpływających na powstawanie chorób cywilizacyjnych. Badania wykazały, że nadmierne spożycie sodu ma bezpośredni związek z zachorowaniem na nadciśnienie tętnicze oraz chorobami nerek. Lekarze wskazują, że chlorek sodu przyczynia się do cukrzycy typu II oraz nadwagi i otyłości. Jaka jest dzienna dawka soli zalecana przez Światową Organizację Zdrowia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska