W skrócie
Lemoniada to prosty napój, który potrzebuje do wykonania jedynie trzech składników. Warto wiedzieć, że równie łatwo można zrobić oranżadę. W tym przypadku zamiast soku wyciśniętego ze świeżej cytryny stosuje się sok pomarańczowy. Taki napój ma przewagę nad napojami ze sklepu, gdyż nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów, a ilość dodanego cukru możecie sami kontrolować według własnych potrzeb. Podpowiadamy 7 dodatków, które urozmaicą smak domowej lemoniady.
W naszej galerii możecie zobaczyć 7 dodatków do lemoniady
Lemoniada ze świeżymi owocami
W sezonie na owoce jagodowe warto dodawać je do wody gazowanej. Na przykład truskawki, maliny, jagody, borówki wspaniale wyglądają, pływając w lemoniadzie i jednocześnie dodają walorów smakowych. Owoce można także zamrozić z wodą i stworzyć estetycznie wyglądające kostki lodu. Ponadto zachęcamy do zrobienia lemoniady arbuzowej ze zmiksowanym owocem. Gotową lemoniadę można także przyozdobić plastrami cytryny lub limonki.
Czytaj także:
Lemoniada rabarbarowa
Intrygującym pomysłem na zrobienie pysznego picia na gorące dni jest lemoniada rabarbarowa. Z racji, że rabarbar to warzywo należy mu się oddzielne miejsce w tym zestawieniu. Rabarbar należy ugotować w małej ilości wody z cukrem, a następnie przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Ma powstać esencjonalny syrop, który nada smaku.
Zobacz również: Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa nawadnia, odmładza i wspomaga odchudzanie. Działa jak izotonik. Wypróbuj przepis na domowy napój
Syrop do lemoniady
Domowe syropy do orzeźwiającej lemoniady są szybkie i proste do przygotowania. Wystarczy ulubione zioła, przyprawy zagotować w wodzie z cukrem, aż się rozpuści. Następnie np.: miętę, tymianek lub wanilię należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej. Syrop smakowy trzeba odstawić do wystudzenia i dodawać do wody z sokiem z cytryny. Syropy do lemoniady poza smakiem zmieniają też jej kolor.
Zobacz także:
Bazylia do lemoniady
Znakomitym wyborem są także świeże liście ziół dodawane przed podaniem lemoniady. Znakomicie prezentują się liście bazylii, mięty, a także oregano. Można także dodawać igły rozmarynu lub tymianku, który podkreśli cytrusowy smak napoju.
Lemoniada z jadalnymi kwiatami
Późną wiosną i w lecie, gdy kwitną świeże kwiaty, warto dodawać ich płatki do lemoniady. Napój fenomenalnie upiększają np.:
- płatki róży,
- płatki nagietka,
- płatki chabra bławatka,
- płatki bratka trójbarwnego,
- a także lawenda.
Jednak zanim dodacie kwiaty jadalne do lemoniady, warto mieć gwarancję, że nie były opryskiwane szkodliwymi substancjami chemicznymi i rosły na terenach oddalonych od bezpośredniego kontaktu z ruchliwymi szosami.
Lemoniada z lodem
Kostki lodu wykorzystywane do lemoniady nie muszą składać się jedynie z wody. Poza wspomnianymi już owocami można przygotować je z płatkami kwiatów albo ulubionymi ziołami. Takie składniki nie tylko atrakcyjnie wyglądają, ale nadają napojom intrygującej tekstury.
Może cię także zainteresować:
Miód do lemoniady
Lemoniada nie musi być też zawsze słodzona białym cukrem. Smak można regulować poprzez użycie np.: cukru trzcinowego. Ma on bardziej korzenny smak, który przypomina także melasę. Domowa lemoniada może być posłodzona miodem lub syropem klonowym. Jeżeli macie ochotę na odrobinę egzotyki, to możecie użyć syropu z daktyli albo agawy.
Mamy nadzieję, że tych 7 wskazówek zmotywuje was do przygotowania kolorowych i aromatycznych napojów, bez potrzeby kupowania ich w sklepach spożywczych.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?