Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sposób na pachnącego kalafiora. Czytelniczka przysłała nam porady kulinarne

(staw)
Fot. DiGiTouch
Magdalena Juszczak-Włodarczyk z Zielonej Góry poleca nam kilka sztuczek kulinarnych, sprawdzonych przez autorkę i jej koleżanki.

Witam, podsyłam kilka sprawdzonych rad przydatnych podczas gotowania. Sprawdzone są nie tylko przeze mnie, ale i przez koleżanki - napisała do nas pani Magdalena.

1 Do gotowania kalafiora wrzuć kawałek cytryny, zabije brzydki zapach, a kalafior długo pozostanie biały.

2 Aby brukselka nie była gorzka, trzeba naciąć na krzyż korzonek. W czasie gotowania goryczka wycieknie.

3 Gołąbki się nie przypalą, jeśli dno garnka, w którym je gotujesz wyłożysz folia aluminiową.

4 Rolada mięsna nie skurczy się w pieczeniu, gdy do farszu dodamy 3 łyżki surowego ryżu.

5 Zbyt rzadką zupę zagęścisz błyskwicznie, dodając do niej purre ziemniaczane z torebki.

Jeśli masz swoje sposoby na dobre gotowanie, podziel się nimi z Czytelnikami "Gazety Lubuskiej". Porady i przepisy nadsyłaj na adres: [email protected] lub "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042, Zielona Góra, z dopiskiem "przepisy Czytelników".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska