Witam, podsyłam kilka sprawdzonych rad przydatnych podczas gotowania. Sprawdzone są nie tylko przeze mnie, ale i przez koleżanki - napisała do nas pani Magdalena.
1 Do gotowania kalafiora wrzuć kawałek cytryny, zabije brzydki zapach, a kalafior długo pozostanie biały.
2 Aby brukselka nie była gorzka, trzeba naciąć na krzyż korzonek. W czasie gotowania goryczka wycieknie.
3 Gołąbki się nie przypalą, jeśli dno garnka, w którym je gotujesz wyłożysz folia aluminiową.
4 Rolada mięsna nie skurczy się w pieczeniu, gdy do farszu dodamy 3 łyżki surowego ryżu.
5 Zbyt rzadką zupę zagęścisz błyskwicznie, dodając do niej purre ziemniaczane z torebki.
Jeśli masz swoje sposoby na dobre gotowanie, podziel się nimi z Czytelnikami "Gazety Lubuskiej". Porady i przepisy nadsyłaj na adres: [email protected] lub "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042, Zielona Góra, z dopiskiem "przepisy Czytelników".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?