Zielone grillowane szparagi
Zielone grillowane szparagi
(fot. Czytelniczka Magdalena Juszczak-Włodarczyk)
Przygotowanie: Paski cukinii wrzuciłam na chwilę na grill, potem uwiłam z nich gniazdko, na którym ułożyłam również grillowane szparagi, truskawki i grzanki. Truskawki ozdobiłam świeżą miętą, a całość polałam sosem balsamicznym.
Matura 2014 - Matematyka. Szukasz pytań, odpowiedzi, arkuszy? Znajdziesz je tutaj: Matura 2014: matematyka (pytania, odpowiedzi i arkusze)
Białe szparagi w cieście
Białe szparagi w cieście
(fot. Czytelniczka Magdalena Juszczak-Włodarczyk)
Szparagi obieramy, gotujemy. Ja dość mocno posłodziłam wodę do szparagów.
Potem studzimy i osuszamy.
Ciasto: przesiałam mąkę owsianą i pszenną, dodałam jaja, trochę mleka, szczyptę soli, szczyptę sody i brązowy cukier. Ciasto wyszło naleśnikowe, ale dość gęste. Na patelni rozgrzałam masło klarowane i olej rzepakowy, maczałam kolejno szparagi w cieśnie i smażyłam na średnim ogniu żeby ciasto się zezłociło. Jak już były na patelni to posypywałam je ziarnami sezamu.
I się pięknie zezłociło, odsączyłam na ręcznikach papierowych, ułożyłam na talerzu, polałam syropem z pędów sosny (pewnie dobre i z syropem klonowym czy z miodem) i posypałam odrobiną cukru pudru.
Przepisy przesłała Magdalena Juszczak-Włodarczyk.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?