Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzone przepisy z jabłkami. Oto 19 najlepszych sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Jesienią warto wykorzystać jabłka do domowych wypieków, kompotów i sałatek. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami lub gestami, aby zobaczyć przepisy z jabłkami.
Jesienią warto wykorzystać jabłka do domowych wypieków, kompotów i sałatek. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami lub gestami, aby zobaczyć przepisy z jabłkami. Anna Daniluk
Jabłka są owocami cenionymi za różnorodność zastosowania, apetyczne kolory i wyjątkowy smak. Można wybierać spośród słodkich odmian, które nadają się na sok albo słodko-kwaśnych idealnych do szarlotki. Polecamy sprawdzone przepisy z jabłek na jesień.

W skrócie

Jabłka są uniwersalnymi owocami, który sprawdzają się jako nadzienie do mięsa albo jako farsz do ciasta. Wiele osób dodaje jabłko do wzmacniającego koktajlu z pietruszki lub własnoręcznie przygotowuje sok z dodatkiem marchewki. Zebraliśmy najciekawsze dania z jabłkami.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepisy na dania z jabłek

Ciasta z jabłek

W Polsce jabłka chętnie wykorzystywane są jako składnik ciast i deserów. Najpopularniejsze z nich to szarlotki i jabłeczniki. Wiele osób zastanawia się, czy oba ciasta różnią się między sobą. Najprostsza różnica polega na tym, że szarlotka częściej przygotowywana jest na cieście kruchym lub sypanym, a jabłecznik na biszkopcie. Ciasto z galaretką i kremem z dodatkiem jabłek może być nazywane szarlotką królewską, ale zdarza się określać je jabłecznikiem po królewsku. Najważniejszym składnikiem szarlotki są dobrze uprażone jabłka. Od nich głównie zależy, czy sięgniemy po dokładkę.

Łasuchom szczególnie polecamy:

Ciekawostką jest, że przecier z jabłek dodany do innych ciast np.: do piernika sprawi, że wypiek będzie wilgotny i sprężysty. Tak przygotowany piernik zachwyci smakiem nie tylko na Boże Narodzenie.

Desery z jabłek

Z czasów szkolnych stołówek można pamiętać ryż z jabłkami, który podawano w ramach obiadu, a w przedszkolu jako słodki podwieczorek. Drugim specjałem znanym z dzieciństwa są racuchy z jabłkami albo pieczone jabłka. Każdy z tych przepisów można podawać również na jesienne śniadanie. Pieczone jabłka to znakomity dodatek do porannej owsianki. Prawdziwym rarytasem będą też kruche ciasteczka nazywane całuskami. Wypełnione jabłkowym nadzieniem znajdą wielu fanów.

Do obiadu lub jako zdrowy deser równie dobrze sprawdza się kompot z jabłek. Doprawiony cynamonem i wanilią będzie smakował nawet wymagającym smakoszom. Taki kompot warto też pasteryzować i trzymać w spiżarni na zimę.

Surówki z jabłkiem

Jabłko to także istotny składnik wielu sałatek i surówek podawanych do kotletów schabowych, mielonych albo po prostu do kanapek z szynką. Czerwone buraki i jabłko to składniki pysznej surówki dla całej rodziny. W piątek lub w czasie postnych dni można podać sałatkę śledziową, której słony smak zostaje przełamany orzeźwiającym dodatkiem jabłka. Doskonałym dodatkiem do ryb będzie surówka z kapustą kiszoną i marchewką/a], a także tartym jabłkiem.
Zobacz także: [a]https://stronakuchni.pl/tradycyjny-przepis-na-domowy-smalec-doskonaly-dodatek-do-kanapek-i-ogorkow-kiszonych-waznym-skladnikiem-jest-polski-owoc/ar/c17-17272873

Jesienią warto wykorzystać jabłka do domowych wypieków, kompotów i sałatek. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami lub gestami, aby zobaczyć przepisy z jabłkami.

Sprawdzone przepisy z jabłkami. Oto 19 najlepszych sposobów ...

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy na Stronie Kuchni

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sprawdzone przepisy z jabłkami. Oto 19 najlepszych sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska