Lokalna Grupa Działania Bory Dolnośląskie istnieje już dwa lata. Początki jak opowiadają założyciele, łatwe nie były, ale opłacało się. Do stowarzyszenia należy obecnie aż dziesięć gmin. W tym trzy z województwa dolnośląskiego tj. Węgliniec, Osiecznica i Pieńsk pozostałe z województwa lubuskiego: Żary, Żagań, Iłowa, Małomice, Wymiarki, Przewóz i Gozdnica.
Wspólny cel wszystkich członków fundacji to przede wszystkim poznawanie, popularyzowanie wszystkiego co z regionem Borów jest związane. Od turystyki począwszy na produktach lokalnych skończywszy.
W ciągu dwóch minionych lat w ramach działalności fundacji zorganizowano wiele imprez, warsztatów, wycieczek dzięki którym mieszkańcy Borów, ale nie tylko mogli poznać, przyjrzeć się z bliska największym atrakcjom charakterystycznym dla regionu.
O mitach i zawodach
- Gozdnica jako ostatnia gmina dołączyła do Borów Dolnośląskich. Bardzo się z tego cieszymy - podkreślał Zdzisław Płaziak burmistrz Gozdnicy, w której w ubiegłym tygodniu odbył się pierwszy festiwal pieśni ludowych Borów Dolnośląskich, podczas których zespoły śpiewacze prezentowały pieśni przygotowane specjalnie na tę okazję. - Mamy nadzieję, że ta impreza zawita do nas na dłużej i stanie się prawdziwą tradycją w naszym mieście - mówił Z. Płaziak.
Podczas spotkania w Kliczkowie wspominano także wiele innych inicjatyw, m. in. wydanie dwóch książek dotyczących Borów, jedna z nich zawiera opis zawodów mniej lub bardziej znanych związanych z regionem, druga to zbiór mitów i legend. Obie publikacje ukazały się zaledwie kilka tygodni temu. - Niesamowitym doświadczeniem było dla nas także wystawienie drugiej części Dziadów, każde z trzech przedstawień obejrzało ponad dwieście osób - przypomniał Mariusz Leszczyński z fundacji.
Pochwalili za smak
Podczas piątkowej imprezy ogłoszono wyniki konkursu na produkt lokalny, na który zgłoszono ponad czterdzieści smakołyków. Nalewki brzozowe, wino z jarzębiny, chleb z borowikami, dżemy z jagód, malin, pasztety, kiełbasy z dzika, maślaki w sosie cebulowym - komisja oceniająca potrawy miała prawdziwy dylemat z wyborem tego co najlepsze. Produkty oceniano w kilku kategoriach.
Najwięcej nagród zebrało małżeństwo z gminy Osiecznica - Krystyna i Jerzy Słoneccy oraz Alicja Wyszyńska. Wyróżnienie za wyroby z dziczyzny oraz pyszne pieczywo zdobył Władysław Giza z Bukowiny Bobrzańskiej. Kolejny konkurs dopiero za rok, ale organizatorzy już teraz zachęcają do wymyślana i tworzenia własnych produktów. Nie trzeba być profesjonalistą, wystarczy w zaciszu domowym przygotować potrawę, której składniki będą nieodłącznie związane z regionem Borów Dolnośląskich.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?