Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

STRZELCE KRAJEŃSKIE Zobacz, jakie piękne szczupaki, karpie i sandacze złowiono na jeziorach: Górnym i Dolnym w Strzelcach Krajeńskich

Zbigniew Borek
Yiǧit Özdemir, student z tureckiego Izmiru, z własnoręcznie złowionym szczupakiem
Yiǧit Özdemir, student z tureckiego Izmiru, z własnoręcznie złowionym szczupakiem fot. Przemysław Czerniejewski
50 kg sandaczy, ponad 50 kg szczupaków, okoni, płoci i leszczy złowiono w czasie połowów kontrolnych na jeziorami: Górnym i Dolnym. Wśród złowionych ryb były również niewielkie (50 - 80 cm) sumy europejskie, karasie (srebrzyste i pospolite) i karpie, w tym jeden ważący prawie 6,5 kg.

Połowy kontrolne przeprowadzono w minioną sobotę i niedzielę (9-10 listopada) pod kierunkiem dr hab. inż. Przemysława Czerniejewskiego, profesora Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. - Na obu akwenach w sobotę wieczorem wstawiliśmy po dwa zestawy wontonów, w celu oceny struktury gatunkowej ryb, ewentualnego ich „zapasożycenia” oraz pobrania materiału łuskowego do analiz wzrostu – informuje prof. Czerniejewski, który na zlecenie miasta od kilku lat zajmuje się zarybianiem strzeleckich jezior.

Wędkarze zamontowali w Strzelcach „pułapkę na kłusowników”

W niedzielę rano nastąpiła „podbiórka”, której efektem było około 50 kg sandaczy oraz ponad 50 kg szczupaków, okoni, płoci i leszczy. Wśród złowionych ryb były również niewielkie (50 - 80 cm) sumy europejskie oraz karasie (srebrzyste i pospolite) i karpie, w tym jeden ważący prawie 6,5 kg.

- Po zmierzeniu i zważeniu żywe ryby powędrowały z powrotem do wody, co docenili wędkarze przypatrujący się odłowom – mówi prof. Czerniejewski.

- Po zmierzeniu i zważeniu żywe ryby powędrowały z powrotem do wody, co docenili wędkarze przypatrujący się odłowom – mówi prof. Czerniejewski. - Po połowach ich uczestnicy otrzymali od uprzejmych mieszkańców słodki poczęstunek, ciepłą kawę i herbatę. Ten gest był zbawieniem dla zmokniętych i przemarzniętych studentów.

W połowach kontrolnych uczestniczył Yiǧit Özdemir, student programu Erasmus z wydziału rybackiego Uniwersytetu w tureckim Izmirze, a także Natalia Kasowska - doktorantka wydziału nauk o żywności i rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Przeczytaj o zarybianiu strzeleckich jezior:
Na jeziorze Górnym w Strzelcach Kraj. bierze lin i szczupak, sandacz i płotka, ale też ciekawsze ryby

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska