- Ostatnio mieliśmy okazję skosztować kanadyjskiej specjalności jaką jest Icewine, czyli wino... lodowe - opowiada Damian Gawroński. - Icewine jest wyjątkowym winem. Grona pozostawia się bowiem na krzakach trzy miesiące dużej, niż inne. Zbiór i wyciskanie soku odbywa się w temperaturze co najmniej minus 8 stopni C. Dzięki temu woda zawarta w owocach zamarza.
Tak uzyskane wino charakteryzuje się wyjątkowym smakiem.
- Pozytywnie zaskoczyły nas walory smakowe i zapachowe - kontynuuje Damian, ale dodaje, że po degustacji zdania kolegów były podzielone.
Fenomen tego trunku polega na tym, że w zależności od roku produkcji, panującej aury, może on smakować inaczej i przynosić inne doznania.
W tym roku firma Meritage rozpocznie import Icewine do Polski.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?