Dziś, co prawda nasze wierzenia uległy zmianom, ale nadal bardzo wielu z nas przywiązuje ogromną wagę do spożywanych w czasie wigilii potraw. Specjalnie dla naszych Czytelników mamy przepisy na oryginalne potrawy wigilijne.
Dodatek ten będzie poświęcony nie tylko polskiej, ale i kuchni litewskiej, ukraińskiej, niemieckiej, czeskiej i słowackiej. Przepisy znajdziesz w środę, 16 grudnia w papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej".
Tradycyjnie spożywanie wieczerzy wigilijnej poprzedza dzielenie się białym opłatkiem. Niegdyś był to przaśny chleb. Opłatek dla wielu z nas to symbol pojednania i przebaczenia, znak przyjaźni i miłości.
Co roku 24 grudnia, w polskich domach, zanim zasiądziemy do wieczerzy następuje rytuał łamania opłatkiem. W niektórych regionach Polski opłatkiem obdziela się również gospodarskie zwierzęta wierząc, że przyniesie to szczęście i urodzaj całemu domostwu.
A w czwartek, 17 grudnia w papierowej "GL" druga część aktualnego rozkładu jazdy PKP.
„Gazeta Lubuska” zadba o podtrzymanie świątecznej tradycji i tuż przed świętami Bożego Narodzenia, w piątek 18 grudnia, wszystkim Czytelnikom podarujemy prezent. Do "Gazety Lubuskiej", zupełnie za darmo, dołączymy wigilijny opłatek. W tym wyjątkowym dniu nie może go zabraknąć w żadnym domu.
Na koniec ostatni świąteczny upominek. Cudowna płyta z kolędami zespołu NADIJA już w środę 23 grudnia.
Z nami Boże Narodzenie będzie jeszcze bardziej magiczne i niezapomniane.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?