Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Światowy Dzień Makaronu: przepisy na wyjątkowe dania!

Redakcja
Składniki:Makaron LasagneMozarella (2 kule)Tarty parmezan (100g)Ricotta (100g)Gałka muszkatołowaSól, pieprzPomidory w puszce (1 op.)Czosnek (2 ząbki)Cebula (2 szt.)Oregano suszoneCukier brązowyOliwaMasło (100g)Mąka Lubella Puszysta Poznańska (100g)Mleko (500ml)Przygotowanie:Makaron obgotowujemy. Ricottę mieszamy z parmezanem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładamy na połowę płata makaronu, następnie na każdej z nich układamy po kawałku mozarellii składamy na pół.Masło roztapiamy i przesmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy mleko cały czas mieszając by powstał beszamel. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Na patelni przesmażamy na oliwie posiekany czosnek i cebule, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i brązowym cukrem do smaku, tak by sos był lekko słodki.Do formy do zapiekania nalewamy sos pomidorowy i układamy makaronowe koperty, a następnie przykrywamy całość gęstym beszamelem i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Składniki:Makaron LasagneMozarella (2 kule)Tarty parmezan (100g)Ricotta (100g)Gałka muszkatołowaSól, pieprzPomidory w puszce (1 op.)Czosnek (2 ząbki)Cebula (2 szt.)Oregano suszoneCukier brązowyOliwaMasło (100g)Mąka Lubella Puszysta Poznańska (100g)Mleko (500ml)Przygotowanie:Makaron obgotowujemy. Ricottę mieszamy z parmezanem i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładamy na połowę płata makaronu, następnie na każdej z nich układamy po kawałku mozarellii składamy na pół.Masło roztapiamy i przesmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy mleko cały czas mieszając by powstał beszamel. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Na patelni przesmażamy na oliwie posiekany czosnek i cebule, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i brązowym cukrem do smaku, tak by sos był lekko słodki.Do formy do zapiekania nalewamy sos pomidorowy i układamy makaronowe koperty, a następnie przykrywamy całość gęstym beszamelem i zapiekamy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. materiały prasowe
Dzień 25 października jest szczególny dla wszystkich wielbicieli makaronu - obchodzimy wtedy jego święto, czyli Światowy Dzień Makaronu. Najlepszą formą celebracji tego dnia będzie przyrządzenie pysznych makaronowych potraw.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Światowy Dzień Makaronu: przepisy na wyjątkowe dania! - Gazeta Lubuska

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska