Składniki:* Duże buraki (3 szt.)* Makaron Lubella Świderki (1 op.)* Ocet z czerwonego wina (100 ml)* Cukier (50g)* Masło (30g)* Suszone borowiki (50 g samych kapeluszy)* Mąka Puszysta Tortowa (3 łyżki)* Bułka tarta * Jaja (2 szt.)* Sól* OlejPrzygotowanie:Kapelusze borowików namaczamy, a następnie odsączamy, doprawiamy solą i obtaczamy w mące, w rozmąconym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane grzyby smażymy na oleju na złoto.Buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ze skórką około 1,5 godziny. Następnie obieramy i kroimy na ćwiartki. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta na opakowaniu, pilnując by był al dente.Z cukru robimy karmel, dodajemy buraki, dolewamy ocet i gotujemy, aż powstanie syrop. Następnie dodajemy masło. Gdy sos zgęstnieje dodajemy makaron.Tak przygotowany makaron z sosem układamy na talerzu i dekorujemy kilkoma usmażonymi kapeluszami borowików.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?