Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świebodzin. Lubuscy Kucharze zagrają z Wielką Orkiestrą Świątecznej Pomocy. Będą gotować przed ŚDK

Renata Zdanowicz
Renata Zdanowicz
Tegoroczny Finał WOŚP przed domem kultury będzie pełen pysznych smaków.
Tegoroczny Finał WOŚP przed domem kultury będzie pełen pysznych smaków. prywatne
Tegoroczny Finał WOŚP przed Świebodzińskim Domem Kultury będzie pełen pysznych smaków. Lubuscy kucharze przygotują 400 litrów pysznej rozgrzewającej zupy - krem z czerwonej soczewicy z pikantną salsą i oliwą smakową! Takich atrakcji będzie znacznie więcej!

Jak mówi jeden z głównych organizatorów - Tomasz Proc, będzie to „wielkie żarcie dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy”. Szef kuchni do współpracy zaprosił znane postaci lubuskiej gastronomii.

Do wspólnego przygotowywania smacznego finału WOŚP w Świebodzinie zaangażowano między innymi: Tomasza Proca (Citronex), Tomasza Tomiuka (SPA Afrodyta), Adama Lelewera (Hotel Navigator), Bartka Szwarackiego (Lars, Lars & Lars), Marka Woźniakowskiego (Żabi Dwór), Marcina Popiołka (Mimoza), Huberta Janickiego, Annę Anklewicz (Mimoza), Sławomira Korzyniewskiego (Chefs Culinar Polska) i Macieja Ignatowicza (Look&Cook i Ulm).

Liczby mówią same za siebie - kucharze przygotują 400 litrów pysznej rozgrzewającej zupy! Zaserwują zupę krem z czerwonej soczewicy z pikantną salsą i oliwą smakową, która powinna posmakować każdemu.

Inicjatywa organizowana przez lubuskich kucharzy to nie tylko okazja do tego, by skosztować pysznych potraw, ale również szansa na podpatrzenie topowych szefów kuchni w pracy - takie widowisko może zainspirować młode pokolenia. Zorganizowanie takiej akcji ma jeszcze jeden cel - udowodnić, że każdy, niezależnie od swojej profesji, jeśli tylko chce - może pomagać.

Do Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie zaprosiła kucharzy Joanna Wolniewicz, doradca zawodowy. W akcji wezmą również uczniowie szkoły, którzy pod okiem szefów kuchni będą szkolić swój fach.

Pomysłodawcy liczą na dużą frekwencję mieszkańców Świebodzina. Jak co roku organizatorem Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w mieście jest Świebodziński Dom Kultury. W niedzielę, 13 stycznia, już od godziny 15.30 Lubuskich Kucharzy będzie można znaleźć w namiocie przed budynkiem Świebodzińskiego Domu Kultury.

Świebodzinianie będą mogli poza zupą spróbować wielu innych interesujących potraw, na przykład szarpanej wieprzowiny z piklami z ketchupem z buraka, frytek oraz wielu pysznych przekąsek (serów Pecorino i Mimmolette, marynowanego ogórka, majonezu z pieczonym czosnkiem czy majonezu z mango i chilli ) - wszystkie potrawy, które będą przygotowywane w tym dniu, będą oparte na oryginalnych recepturach szefów kuchni. Jak podkreśla szef kuchni Tomasz Tomiuk, kucharze wszystko przygotują od podstaw, a pomogą im w tym uczniowie PZS w Świebodzinie. Ma być dużo dobrego - będzie bardzo smacznie! Tomek Tomiuk od samego początku bierze udział w akcjach Lubuskich Kucharzy. Sam bardzo gorąco zachęca do uczestniczenia w inicjatywach związanych z naszym regionem, nie tylko raz w roku, ale o wiele częściej.

Inicjatorem dwóch poprzednich edycji Lubuskich Kucharzy dla WOŚP jest Maciej Ignatowicz, który przyznaje, że zorganizowanie takiej akcji jest trudnym przedsięwzięciem - będzie to kolejny raz, kiedy udało się zebrać tak wielu szefów kuchni w jednym miejscu. To dzięki ogromnemu zaangażowaniu m.in.: Tomka Proca, Tomka Tomiuka, Adama Lelewera i Bartka Szwarackiego szefowie ponownie łączą siły. Organizatorzy starają się, by to wydarzenie zawsze było wyjątkowe - tym razem postawili na Świebodzin, ponieważ jest to miejsce, w którym działa wielu obiecujących szefów kuchni.

Okazja do spróbowania tych fantastycznych dań może się szybko nie powtórzyć, dlatego warto przybyć na tegoroczny finał WOŚP w Świebodzinie!

Oczywiście dla uczestników akcji przygotowano również nieskończone ilości kawy i herbaty - w tym dniu nie zabraknie ciepła! I tego w sercach, i tego na talerzach!

Oficjalne menu:

- Szarpana wieprzowina z piklami, ketchup z buraka, maślana bułka
- Frytki ręcznie krojone z majonezami smakowymi własnej roboty,
- Pecorino,
- Mimmolette,
- Marynowany ogórek,
- Krem z czerwonej soczewicy z pikantną salsą i oliwą smakowa.

Jak zdradził Sławomir Korzyniewski, choć samo przedsięwzięcie i samo gotowanie zajmą około 2-3 dni, organizacja akcji lubuskich kucharzy trwa już od 13 grudnia! Gotowanie rozpocznie się 2 dni przed całą akcją.

Wbrew pozorom, pospinanie wszystkich elementów tej układanki wymaga zaangażowania i czasu - tym bardziej warto zarezerwować sobie czas w niedzielę, 13 stycznia, by spróbować pyszności przygotowanych specjalnie dla wszystkich wspierających Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.

ZOBACZ TAKŻE: Tak było w 2017 r. Siłacze ze Świebodzina zbierali na WOŚP 3edaa11b-e33a-df74-4b88-bbed535ff5b1,b63b9868-c49c-f59b-832f-9a633b939f1c

Więcej wiadomości w tygodniku papierowym „Dzień za Dniem” lub na www.prasa24.pl. Aktualny numer w każdą środę.**Zajrzyj też na Facebooka Dzień za Dniem**

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska