Jak mówi jeden z głównych organizatorów - Tomasz Proc, będzie to „wielkie żarcie dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy”. Szef kuchni do współpracy zaprosił znane postaci lubuskiej gastronomii.
Do wspólnego przygotowywania smacznego finału WOŚP w Świebodzinie zaangażowano między innymi: Tomasza Proca (Citronex), Tomasza Tomiuka (SPA Afrodyta), Adama Lelewera (Hotel Navigator), Bartka Szwarackiego (Lars, Lars & Lars), Marka Woźniakowskiego (Żabi Dwór), Marcina Popiołka (Mimoza), Huberta Janickiego, Annę Anklewicz (Mimoza), Sławomira Korzyniewskiego (Chefs Culinar Polska) i Macieja Ignatowicza (Look&Cook i Ulm).
Liczby mówią same za siebie - kucharze przygotują 400 litrów pysznej rozgrzewającej zupy! Zaserwują zupę krem z czerwonej soczewicy z pikantną salsą i oliwą smakową, która powinna posmakować każdemu.
Inicjatywa organizowana przez lubuskich kucharzy to nie tylko okazja do tego, by skosztować pysznych potraw, ale również szansa na podpatrzenie topowych szefów kuchni w pracy - takie widowisko może zainspirować młode pokolenia. Zorganizowanie takiej akcji ma jeszcze jeden cel - udowodnić, że każdy, niezależnie od swojej profesji, jeśli tylko chce - może pomagać.
Do Powiatowego Zespołu Szkół w Świebodzinie zaprosiła kucharzy Joanna Wolniewicz, doradca zawodowy. W akcji wezmą również uczniowie szkoły, którzy pod okiem szefów kuchni będą szkolić swój fach.
Pomysłodawcy liczą na dużą frekwencję mieszkańców Świebodzina. Jak co roku organizatorem Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w mieście jest Świebodziński Dom Kultury. W niedzielę, 13 stycznia, już od godziny 15.30 Lubuskich Kucharzy będzie można znaleźć w namiocie przed budynkiem Świebodzińskiego Domu Kultury.
Świebodzinianie będą mogli poza zupą spróbować wielu innych interesujących potraw, na przykład szarpanej wieprzowiny z piklami z ketchupem z buraka, frytek oraz wielu pysznych przekąsek (serów Pecorino i Mimmolette, marynowanego ogórka, majonezu z pieczonym czosnkiem czy majonezu z mango i chilli ) - wszystkie potrawy, które będą przygotowywane w tym dniu, będą oparte na oryginalnych recepturach szefów kuchni. Jak podkreśla szef kuchni Tomasz Tomiuk, kucharze wszystko przygotują od podstaw, a pomogą im w tym uczniowie PZS w Świebodzinie. Ma być dużo dobrego - będzie bardzo smacznie! Tomek Tomiuk od samego początku bierze udział w akcjach Lubuskich Kucharzy. Sam bardzo gorąco zachęca do uczestniczenia w inicjatywach związanych z naszym regionem, nie tylko raz w roku, ale o wiele częściej.
Inicjatorem dwóch poprzednich edycji Lubuskich Kucharzy dla WOŚP jest Maciej Ignatowicz, który przyznaje, że zorganizowanie takiej akcji jest trudnym przedsięwzięciem - będzie to kolejny raz, kiedy udało się zebrać tak wielu szefów kuchni w jednym miejscu. To dzięki ogromnemu zaangażowaniu m.in.: Tomka Proca, Tomka Tomiuka, Adama Lelewera i Bartka Szwarackiego szefowie ponownie łączą siły. Organizatorzy starają się, by to wydarzenie zawsze było wyjątkowe - tym razem postawili na Świebodzin, ponieważ jest to miejsce, w którym działa wielu obiecujących szefów kuchni.
Okazja do spróbowania tych fantastycznych dań może się szybko nie powtórzyć, dlatego warto przybyć na tegoroczny finał WOŚP w Świebodzinie!
Oczywiście dla uczestników akcji przygotowano również nieskończone ilości kawy i herbaty - w tym dniu nie zabraknie ciepła! I tego w sercach, i tego na talerzach!
Oficjalne menu:
- Szarpana wieprzowina z piklami, ketchup z buraka, maślana bułka
- Frytki ręcznie krojone z majonezami smakowymi własnej roboty,
- Pecorino,
- Mimmolette,
- Marynowany ogórek,
- Krem z czerwonej soczewicy z pikantną salsą i oliwą smakowa.
Jak zdradził Sławomir Korzyniewski, choć samo przedsięwzięcie i samo gotowanie zajmą około 2-3 dni, organizacja akcji lubuskich kucharzy trwa już od 13 grudnia! Gotowanie rozpocznie się 2 dni przed całą akcją.
Wbrew pozorom, pospinanie wszystkich elementów tej układanki wymaga zaangażowania i czasu - tym bardziej warto zarezerwować sobie czas w niedzielę, 13 stycznia, by spróbować pyszności przygotowanych specjalnie dla wszystkich wspierających Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy.
ZOBACZ TAKŻE: Tak było w 2017 r. Siłacze ze Świebodzina zbierali na WOŚP 3edaa11b-e33a-df74-4b88-bbed535ff5b1,b63b9868-c49c-f59b-832f-9a633b939f1c
Więcej wiadomości w tygodniku papierowym „Dzień za Dniem” lub na www.prasa24.pl. Aktualny numer w każdą środę.**Zajrzyj też na Facebooka Dzień za Dniem**
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?