W kościele pw. Józefa Oblubieńca przy ulicy Szymanowskiego w Żarach w samo południe zebrały się tłumy. Święcenie pokarmów, podobnie, jak w innych kościołach odbywało się tutaj co godzinę. W końcu, po trzech latach przerwy spowodowanej pandemią, możemy obchodzić Wielkanoc tradycyjnie.
CZYTAJ TEŻ
Tradycja przynoszenia koszyków wypełnionych jedzeniem do świątyń istnieje od połowy XIX wieku. Wcześniej wierni przynosili pokarmy w wyznaczone miejsca, gdzie święcili je kapłani. A jeszcze do XVII wieku księża przyjeżdżali na wieś, gdzie stoły zastawiano suto jedzeniem. Gdy pojawił się zwyczaj przynoszenia pokarmów do świątyń, gospodynie szykowały ogromne kosze wypełnione po brzegi niemal wszystkim, co można było znaleźć w spiżarni. Dziś przychodzimy do kościołów z symbolicznymi koszyczkami. W środku znajdą się m.in. jaja, chleb, sól, baranek.
Symbolika święconki
- ugotowane na twardo jajka – symbol odradzającego się życia, a także płodności
- korzeń chrzanu – symbol siły i „wypalanie” tego, co złe
- ziarna czarnego pieprzu – symbol gorzkich ziół w tradycji żydowskiej
- sól – symbol prawdy i oczyszczenia
- ciasto (najczęściej baba drożdżowa, choć święcone placki na Wielkanoc to także mazurki lub serniki) – metafora obfitości, dostatku oraz doskonałości
- chleb – symbol ciała Chrystusa
- kiełbasa lub wędlina – symbol dostatku, zdrowia i pomyślności
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?