Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święto chleba w Bogdańcu

(roch)
fot. Ranata Ochwat
Od uroczystego korowodu z bogdanieckiego kościoła do muzeum techniki zaczęło się 14 Święto Chleba. Można było kupić różne gatunki pieczywa, zjeść coś pysznego i dobrze się bawić podczas koncertów.

Bogdaniecka impreza to świto zarówno producentów, jak i smakoszy pieczywa. Tak tez jest i w tym roku. Kilkadziesiąt gatunków pieczywa można kupić u piekarzy z Gorzowa, Międzychodu i Kostrzyna nad Odrą.

Poza tym swoje stragany porozstawiali rękodzielnicy i świątkarze z całego regionu. Można kupić Chrystusy Frasobliwe ale i piękne serwetki i inne drobiazgi.

W ofercie jedzeniowej są różne warianty chleba. Można spróbować przepysznej pajdki ze smalcem i ziołami oraz z ogórkiem kiszonym sprzedawane na rzeczpomocy osobom niepełnosprawnym w Bogdańcu. - Przetopiłyśmy ze 30 kg słoniny, ciężka była praca - śmieje się Ewa Kogucka.

Na osłodę można spróbować różnych miodów, bo licznie tez stawili się pszczelarze.

A jak już znudzi nas jedzenie, warto się zatrzymać przy stoisku piekarni w Bogdańcu. Bo tu - jak sami mówią - arcydzieło z ciasta robią Marek Sarol i Łukasz Jeż. Uśmiechnięte chłopaki usiłują zrobić coś na kształt baranich rogów, a pomaga im mistrz piekarski Krzysztof Pawlak, który piecze wyśmienity chleb na liściu kapusty.

Impreza potrwa do wieczora.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska