Tłusty Czwartek z sandomierską „Marmoladą”
Z zaproszenia skorzystali uczniowie z w Sandomierzu, Obrazowa i Zawierzbia.
- Zaprosiliśmy młodych ludzi, aby zobaczyli nie tylko w sklepie efekt końcowy, ale ile potrzeba wysiłku, żeby ten pączek czy inne ciastko powstało. Jest to związane z trudem, potem, temperaturą. Warsztaty to także forma doradztwa zawodowego, pokazanie młodym, jak ten zawód wygląda w rzeczywistości – powiedziała Edyta Młodochowska, nauczyciel w Zespole Szkół Hotelarskich i Gastronomicznych w Sandomierzu.
Janusz Stasiak, zastępca burmistrza Sandomierza przyznał, że na pieczeniu pączków nie zna się, ale udział w warsztatach spowodował, że poznał kilka najważniejszych zasad kulinarnych i teraz może pokusić się o upieczenie pączka. - Załapałem kilka rzeczy z technologii pieczenia pączków i faworków w różnych wymiarach, z różnego ciasta. Dlatego mam nadzieję, że się tym kiedyś zajmę. Przynajmniej spróbuję - przyznał Janusz Stasiak.
Z wałkiem przy stolnicach pracował sandomierski starosta Marcin Piwnik, którego pochłonęło robienie chrustów. Starosta podkreślił, że żywa promocja szkolnych kierunków, to najlepsza forma zaprezentowania kształcenia. - To dobra forma promocji szkoły wśród uczniów klas ósmych – dodał starosta. - Nie ukrywam, ale zawody kulinarne jak kucharz, cukiernik, które są w tej szkole, będą zawsze, dlatego zachęcam do wybrania tej szkoły.
Wspólne warsztaty zakończyła degustacja przygotowanych pączków i innych wyrobów.
Zobaczcie galerię zdjęć z sandomierskiej "Marmolady"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?