Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy! (przepisy Czytelniczek)

red.
kilka wskazówek na idealną pizzę, której nie powstydziłby się najlepszy kucharz z Neapolu:1)	Dobre ciasto musi być napowietrzone, najlepiej jest więc wyrobić je i rozciągnąć dłońmi – Włosi robią tak od lat. Jeśli jednak nie masz na tyle wprawy, użyj wałka.2)	Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni, do chwili aż podwoi swoją objętość.3)	Jednym z najlepszych serów do pizzy jest dobrze schłodzona i potarta mozzarella – koniecznie dedykowana do pizzy, nie sałatkowa. Można wymieszać ją również z innym żółtym serem.4)	Jeśli chcesz zrobić prawdziwą włoską pizzę, unikaj zbyt dużej ilości dodatków: pizza nie powinna uginać się od ich ciężaru. Najbardziej wyrazisty smak uzyskasz dodając (oprócz sosu i sera) 2-3 produkty. 5)	Pamiętaj o właściwej kolejności układania produktów na pizzy – najpierw nakładamy cienką warstwę sosu, potem ser, a na ser pieczarki, szynkę i inne dodatki. W ten sposób mamy gwarancję, że wilgoć zawarta w dodatkach nie wsiąknie w ciasto i pizza prawidłowo się wypiecze. źródło: materiały prasowe
kilka wskazówek na idealną pizzę, której nie powstydziłby się najlepszy kucharz z Neapolu:1) Dobre ciasto musi być napowietrzone, najlepiej jest więc wyrobić je i rozciągnąć dłońmi – Włosi robią tak od lat. Jeśli jednak nie masz na tyle wprawy, użyj wałka.2) Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce w kuchni, do chwili aż podwoi swoją objętość.3) Jednym z najlepszych serów do pizzy jest dobrze schłodzona i potarta mozzarella – koniecznie dedykowana do pizzy, nie sałatkowa. Można wymieszać ją również z innym żółtym serem.4) Jeśli chcesz zrobić prawdziwą włoską pizzę, unikaj zbyt dużej ilości dodatków: pizza nie powinna uginać się od ich ciężaru. Najbardziej wyrazisty smak uzyskasz dodając (oprócz sosu i sera) 2-3 produkty. 5) Pamiętaj o właściwej kolejności układania produktów na pizzy – najpierw nakładamy cienką warstwę sosu, potem ser, a na ser pieczarki, szynkę i inne dodatki. W ten sposób mamy gwarancję, że wilgoć zawarta w dodatkach nie wsiąknie w ciasto i pizza prawidłowo się wypiecze. źródło: materiały prasowe Fotolia
Pizza doczekała się swojego święta, które przypada właśnie 9 lutego. Pomysłów na przyrządzenie tego pysznego, włoskiego dania jest wiele. Poznajcie pięć przepisów naszych Czytelniczek na m.in. pizzę dla dbających o linię, czy pizzę z ananasem i szynką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska