1/9
Zastanawiacie się, co przygotować na sylwestrową imprezę?...
fot. mat.prasowe

Zastanawiacie się, co przygotować na sylwestrową imprezę? Menu wcale nie musi spędzać snu z powiek ani tym bardziej trącać nudą! Jeśli zastanawiacie się, jak smacznie przeżyć ostatnią noc w 2018 roku, polecamy kilka ciekawych propozycji. Poznajcie przepisy na nietypowe przystawki i przekąski, które sprawią, że ten Sylwester przejdzie do historii pod względem smaku. Rozpocznijmy 2019 rok hasłem „Żyj smacznie i zdrowo”!



Zobacz również: Sos żurawinowy i konfitura cebulowo-ananasowa. Jak przygotować dodatki do pasztetu?

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

2/9
Składniki...
fot. mat.prasowe

Szaszłyki z ananasem w miodowej marynacie

Składniki
400 g filetu z kurczaka
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
3 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz

Sposób przygotowania
1.Miód połącz z musztardą i olejem. Dopraw solą i pieprzem.
2.Filety pokrój w kostkę i zalej marynatą miodową. Wstaw do lodówki na ok. 3 godziny.
3.Nadziewaj na patyki na przemian z kawałkami ananasa. Następnie piecz na rozgrzanym ruszcie lub na patelni ok. 20 min.
4.Możesz podawać z ugotowanym ryżem.

3/9
Składniki...
fot. mat.prasowe

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Składniki
2 bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g mięsa mielonego indyka
300 g pomidorów
1/4 łyżeczki bazylii i oregano
4 łyżki natki pietruszki
80 g startego sera
2 łyżki oleju rzepakowego rafinowanego

Sposób przygotowania
1.Umyj i osusz bakłażany. Przekrój wzdłuż.
2.Wymyj łyżeczką miąższ i posiekaj go.
3.Umyj i pokrój pomidory.
4.Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, czosnek i mięso. Dodaj miąższ z bakłażanów i krótko przesmaż. Wrzuć pomidory, przyprawy i duś około 5 minut.
5.Wypełnij połówki bakłażanów farszem.
6.Posyp serem i natką pietruszki. Piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni.

4/9
Składniki...
fot. mat.prasowe

Brownie z kaszy jaglanej

Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
3 jajka
1/2 szklanki śmietany 30 %
3/4 szklanki śmietany 30 %
1/2 szklanki kakao
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
50 ml oleju rzepakowego rafinowanego

Sposób przygotowania
1.Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli.
2.Przestudź kaszę i dodaj resztę składników. Zmiksuj blenderem.
3.Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Jest nowa komendant Nadodrzańskiego Oddziału Straży Granicznej

Jest nowa komendant Nadodrzańskiego Oddziału Straży Granicznej

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

Tyle osób było inwigilowanych za pomocą Pagasusa. „Skandal na miarę światową”

TYLKO U NAS
Tyle osób było inwigilowanych za pomocą Pagasusa. „Skandal na miarę światową”

Zobacz również

Jest nowa komendant Nadodrzańskiego Oddziału Straży Granicznej

Jest nowa komendant Nadodrzańskiego Oddziału Straży Granicznej

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju

7 mało znanych miejsc w Tatrach na wycieczki bez tłumów. To oazy spokoju