Szarlotka bez zagniatania, ucierania i miksera. Przepis na najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto z jabłkami. Warto się skusić

red.
Do wykonania ciasta potrzeba niewiele składników.
Do wykonania ciasta potrzeba niewiele składników. pixabay.com
Udostępnij:
To ciasto jest niesamowicie proste do zrobienia. Jeżeli przygotujesz je dokładnie według wskazówek, na pewno się uda. Smakuje znakomicie na ciepło i równie dobrze po schłodzeniu. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników. A więc do dzieła.

Wiele osób widząc ten przepis nie dowierza, że ciasto się uda. A jednak. Jego wykonanie jest bajecznie proste, a efekt zachwycający. Wielbiciele szarlotek na pewno się nie rozczarują.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 - 2 kg soczystych jabłek, najlepiej kwaśnych (kruchych jabłek nie polecamy)
  • cynamon, jeżeli lubicie tę przyprawę
  • ok. 170 g masła mocno schłodzonego, najlepiej w zamrażarce.
Trwa głosowanie...

Czy często pieczesz ciasta?

Wykonanie:

  1. Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 23 cm, spód wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem.
  2. W misce wymieszaj ze sobą sypkie składniki.
  3. Obierz jabłka ze skórki i zetrzyj je na tarce z dużymi oczkami.
  4. Na dno tortownicy wsyp szklankę wymieszanych suchych składników i wyrównaj.
  5. Wyłóż połowę startych jabłek i posyp cynamonem.
  6. Wsyp kolejną szklankę suchych składników i rozprowadź je równomiernie.
  7. Rozłóż drugą część startych jabłek.
  8. Wsyp trzecią szklankę mieszanki i wyrównaj.
  9. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj schłodzone masło, tak aby równomiernie pokryło całą powierzchnię ciasta.
  10. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około godzinę. Wierzch powinien być przyrumieniony i lekko chrupiący.

Ciasto można serwować na ciepło np. z kulką lodów waniliowych. Można je też wystudzić i podawać w temperaturze pokojowej. My zachwyciliśmy się wersją mocno schłodzoną w lodówce.

Smak ciasta zależy od jabłek. Warto poszukać odmiany polecanych do wypieków. Jeżeli jabłka będą mało soczyste, lub damy ich zbyt mało, składniki mogą się zbyt słabo związać i część ciasta pozostanie sypka.

Wideo: Pyszne desery z jabłkami

wideo: Dzień dobry TVN

Zobacz także: Jabłka, gruszki, śliwki – 10 przetworów bez cukru

Domowe przetwory bez cukru to sposób na zatrzymanie na dłużej smaku sezonowych owoców. Sprawdź 10 prostych! przepisów na zdrowe przetwory

Sezonowe przetwory bez cukru – 10 zdrowych przepisów zawiera...

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Alex

Przepyszne, właśnie zjadłam jeszcze ciepłe. Takie lubię najbardziej.

Polecam jabłka szara Renata lub boskot.

G
Gość

Bardzo stary przepis , z zeszytu mojej babci.

Dodaj ogłoszenie