reklama

Szarlotka japońska i inne przepisy

Anna Jurczyk
fot. DiGiTouch
Pani Anna Jurczyk ze Smolna Wielkiego przysłała nam trzy ciekawe przepisy.

Sałatka Suszi

Składniki:

  • filet z kurczaka lub indyka,
  • czerwona papryka,
  • 5 ogórków,
  • cebula,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 3 paczki ugotowanego ryżu,
  • majonez, keczup,
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie: filet pokroić w kostkę i udusić, ostudzić. Cebulą drobno posiekać. Ogórki ze skórką i czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Z majonezu i keczupu zrobić sos (majonezu powinno być więcej). Składniki połączyć z sosem i przyprawami.

    Paprykarz

    Składniki:
  • 3 kg pomidorów,
  • 1 kg cebuli,
  • 1 kg marchwi,
  • 1 szklanka ryżu.

    Składniki na zalewę:
  • ¼ szklanki octu,
  • ½ szklanki oliwy,
  • ¼ szklanki cukru,
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie: pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić. Cebulę posiekać drobno, marchew zetrzeć na tarce. Pomidory, marchew, cebulę gotować z zalewą 1,5 godz., potem dodać ryż i gotować godzinę. Przełożyć do słoików i pasteryzować.

    Szarlotka japońska

    Składniki:
  • 8 jaj,
  • 25 dag margaryny Kasi,
  • 40 dag pudru,
  • 30 dag sparzonego i zmielonego (2-3 razy) maku,
  • 60 dag startych na tarce o dużych oczkach jabłek,
  • 10 łyżek kaszy manny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • bakalie (dowolne).

    Polewa:
  • pół kostki margaryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 2 łyżki zimnej wody.

    Przygotowania: kostkę margaryny utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i po jednej łyżce maku i dalej ucierać. Dodać starte jabłka, wymieszać. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek, grysik, bakalie i lekko wymieszać. Piec około 50 min. w gorącym piekarniku. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować ok. 4 minut. Wystudzony placek polać polewą.

    Dietetyczne frytki

    Ziemniaki obrać, pokroić w dość grube słupki, ułożyć na wysmarowanej margaryną (cienko) płaskiej blaszce, skropić olejem i upiec na rumiano. Lekko oprószyć solą. Podawać z sosem pomidorowym.
  • FLESZ: Elektryczne samoloty nadlatują.

    Wideo

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

    Podaj powód zgłoszenia

    Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
    Dodaj ogłoszenie

    Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

    To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

    Dziękujemy za Twoje wsparcie!

    Jasne, chcę odblokować
    Przycisk nie działa ?
    1.
    W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
    krok 1
    2.
    Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
    krok 2
    3.
    Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
    krok 3