Sałatka Suszi
Składniki:
Przygotowanie: filet pokroić w kostkę i udusić, ostudzić. Cebulą drobno posiekać. Ogórki ze skórką i czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Z majonezu i keczupu zrobić sos (majonezu powinno być więcej). Składniki połączyć z sosem i przyprawami.
Paprykarz
Składniki:
Składniki na zalewę:
Przygotowanie: pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić. Cebulę posiekać drobno, marchew zetrzeć na tarce. Pomidory, marchew, cebulę gotować z zalewą 1,5 godz., potem dodać ryż i gotować godzinę. Przełożyć do słoików i pasteryzować.
Szarlotka japońska
Składniki:
Polewa:
Przygotowania: kostkę margaryny utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i po jednej łyżce maku i dalej ucierać. Dodać starte jabłka, wymieszać. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek, grysik, bakalie i lekko wymieszać. Piec około 50 min. w gorącym piekarniku. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować ok. 4 minut. Wystudzony placek polać polewą.
Dietetyczne frytki
Ziemniaki obrać, pokroić w dość grube słupki, ułożyć na wysmarowanej margaryną (cienko) płaskiej blaszce, skropić olejem i upiec na rumiano. Lekko oprószyć solą. Podawać z sosem pomidorowym.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?