Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szarlotka japońska i inne przepisy

Anna Jurczyk
fot. DiGiTouch
Pani Anna Jurczyk ze Smolna Wielkiego przysłała nam trzy ciekawe przepisy.

Sałatka Suszi

Składniki:

  • filet z kurczaka lub indyka,
  • czerwona papryka,
  • 5 ogórków,
  • cebula,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 3 paczki ugotowanego ryżu,
  • majonez, keczup,
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie: filet pokroić w kostkę i udusić, ostudzić. Cebulą drobno posiekać. Ogórki ze skórką i czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Z majonezu i keczupu zrobić sos (majonezu powinno być więcej). Składniki połączyć z sosem i przyprawami.

    Paprykarz

    Składniki:
  • 3 kg pomidorów,
  • 1 kg cebuli,
  • 1 kg marchwi,
  • 1 szklanka ryżu.

    Składniki na zalewę:
  • ¼ szklanki octu,
  • ½ szklanki oliwy,
  • ¼ szklanki cukru,
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie: pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić. Cebulę posiekać drobno, marchew zetrzeć na tarce. Pomidory, marchew, cebulę gotować z zalewą 1,5 godz., potem dodać ryż i gotować godzinę. Przełożyć do słoików i pasteryzować.

    Szarlotka japońska

    Składniki:
  • 8 jaj,
  • 25 dag margaryny Kasi,
  • 40 dag pudru,
  • 30 dag sparzonego i zmielonego (2-3 razy) maku,
  • 60 dag startych na tarce o dużych oczkach jabłek,
  • 10 łyżek kaszy manny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • bakalie (dowolne).

    Polewa:
  • pół kostki margaryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 2 łyżki zimnej wody.

    Przygotowania: kostkę margaryny utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i po jednej łyżce maku i dalej ucierać. Dodać starte jabłka, wymieszać. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek, grysik, bakalie i lekko wymieszać. Piec około 50 min. w gorącym piekarniku. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować ok. 4 minut. Wystudzony placek polać polewą.

    Dietetyczne frytki

    Ziemniaki obrać, pokroić w dość grube słupki, ułożyć na wysmarowanej margaryną (cienko) płaskiej blaszce, skropić olejem i upiec na rumiano. Lekko oprószyć solą. Podawać z sosem pomidorowym.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska