W skrócie
Własnoręcznie zrobiony placek z jabłkami podawany jest często z kulką lodów lub z sosem waniliowym. Można też zastosować kulinarny sposób na połączenie w farszu gęstej masy budyniowej z kwaśnymi jabłkami. W tym przepisie polecamy także wykorzystać spód z tradycyjnej szarlotki i urozmaicić go kremem z budyniu.
Szarlotka z budyniem – przepis na jesienne ciasto
Liczba porcji: około 16-20 sztuk.
Czas przygotowania: 2 godziny, w tym: 1 godzina chłodzenia ciasta w lodówce + około 40 minut pieczenia.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie do szarlotki z budyniem:
- 1 kg kwaśnych, twardych jabłek,
- 50 g cukru,
- opcjonalnie: 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Warstwa budyniowa:
- 2 (128 gramów) budynie waniliowe,
- ziarenka z 1/2 laski wanilli,
- 700 ml mleka,
- 30 g bułki tartej.
Zobacz także: Przepisy z jabłkami: jabłecznik i inne frykasy z jabłek
Jak zrobić szarlotkę z budyniem?
Przygotowanie:
- Z mąki pszennej, zimnego masła pokrojonego w kostkę, cukru, żółtek, kwaśnej śmietany i szczypty soli należy zagnieść kruche ciasto.
- Zwartą kulę ciasta należy zamknąć w folii spożywczej i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
- Po ochłodzeniu ciasto należy podzielić na dwie części. Jedna powinna być cienko rozwałkowana na grubość około 5 milimetrów.
- Takim ciastem należy wyłożyć blachę prostokątną o wymiarach 36 × 24 cm. Drugą część ciasta można włożyć do zamrażarki.
- Ciasto kruche należy nakłuć widelcem, następnie na nim trzeba położyć papier do pieczenia i obciążyć do kulkami ceramicznymi do wypieków, suchą ciecierzycą lub fasolą. Ciasto należy podpiekać przez 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 200° Celsjusza.
- Ciasto należy wyjąć z piekarnika i spód ciasta trzeba posypać bułką tartą.
- Jabłka do szarlotki z budyniem należy obrać, pokroić w większą kostkę i ułożyć na cieście. Na jabłkach należy wysypać cukier, wymieszany z cynamonem. Można też użyć prażone jabłka. Nadzienie z jabłek do szarlotki można też doprawić sokiem z cytryny.
- W garnku o grubym dnie należy zagotować 400 ml mleka i ziarnkami z laski wanilii. Budyń trzeba rozpuścić w 300 ml mleka i dokładnie wymieszać z 20 g cukru. Gorący budyń należy rozprowadzić na warstwie jabłek.
- Na koniec, aby powstała szarlotka z budyniem i kruszonką należy zetrzeć na tarce drugą część ciasta z zamrażarki. Domową szarlotkę z budyniem trzeba piec w 200° Celsjusza przez około 40 minut.
Jeśli robisz ciasto w tradycyjnej tortownicy (średnica 28 cm) wykorzystaj połowę proponowanej porcji. Z pozostałego białka można ubić pianę i wyłożyć na budyniu, a następnie zetrzeć na niej kruszonkę.
Jakie przyprawy dodać do ciasta z jabłkami i budyniem?
Domowa szarlotka z budyniem nie musi być doprawiona jedynie cynamonem. Tak jak każda szarlotka świetnie smakuje połączona z mielonym kardamonem, imbirem, gałką muszkatołową i ekstraktem z wanilii. W podobny sposób można też zrobić jabłecznik z budyniem na spodzie z biszkoptu.
Inne popularne przepisy na ciasta z jabłkami
Jeśli szukacie świetnego ciasta na jesienny podwieczorek, to mamy wiele przepisów na domowe ciasta z jabłkami. Wśród nich jest:
- fantastyczna szarlotka z bezą,
- prosty placek z jabłkami,
- sezonowa szarlotka z papierówek.
Osoby lubiące kuchnię amerykańską mogą zrobić sobie tartę z jabłkami w stylu apple pie.
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Zelmer ZFP9000B - 2000W - misa 3l
Funkcje kulinarne:zagniatanie ciasta, ubijanie pia…
kup teraz

SILVERCREST Automat do pieczenia chleba 850 W
Opis produktu automat do wypieku chleba z 16 progr…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny z wbudowaną wagą i blenderem...
SILVERCREST® Robot kuchenny z wbudowaną wagą i ble…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny, SKM 600 B2, 600 W, czarny
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny, SKM 600 B2,…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, różowy
Opis produktu do zagniatania, mieszania i ubijania…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, biały
Opis produktu do mieszania, ubijania i zagniatania…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny SKM 550, 550 W
Opis produktu do miksowania, ścierania, tarcia, kr…
kup teraz

SILVERCREST Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 600 A1, 1,2 l, 600 W
SILVERCREST® Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 60…
kup teraz

Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowania
Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowaniaOpis…
kup teraz

SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robota Monsieur Cuisine
SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robot…

KitchenAid Classic 5K45SSEOB - 275W - misa 4,3l
Długość przewodu:1,14 m;Dominujący odcień obudowy:…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, 600 W turkusowy
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, …
kup teraz

ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuisine, 6 szt.
ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuis…

Sage BFP800 - 2000W - misa 2,5l
Bezpieczeństwo:zabezpieczenie przed przegrzaniem;D…

ETA Gratus Vital II 002890092 z maszynką do mielenia - 1200W - ...
Bezpieczeństwo:zabezpieczenie przed przegrzaniem;D…

MPM iCoook MRK-18 z naczyniem do gotowania na parze - misa 3,5l
Długość przewodu:0,9 m;Dominujący odcień obudowy:c…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 650 A1, 650 W, czerwony
Opis produktu do zagniatania, mieszania i miksowan…
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym