Wszystko funkcjonuje tak jak kilkadziesiąt lat temu. Równie stare jest wyposażenie kuchni. Od lat nie prowadzono tam remontów i modernizacji, ponieważ szpitala na to po prostu nie stać.
- W ub. roku uzyskaliśmy zgodę na dzierżawę pomieszczeń kuchennych firmie, która specjalizuje się w usługach cateringowych - informuje rzecznik szpitala Adrianna Wilczyńska. - Są to posiłki podawane w tzw. systemie tacowym, spełniające wszelkie normy sanitarno-epidemiologiczne.
Przetarg został już ogłoszony. Na razie są dwie oferty - firmy polskiej i niemieckiej. Rozstrzygnięcie nastąpi pod koniec wakacji. - Główny warunek, jaki stawiamy oferentom, to wyremontowanie na swój koszt kuchni - mówi dyrektor szpitala wojewódzkiego Waldemar Taborski. - Ważne jest także to, że przejmą naszych pracowników z kuchni.
- Remont i wyposażenie ma kosztować od 2 mln wzwyż - dodaje A. Wilczyńska. - Ile, to się okaże po przetargu. Firma zmodyfikuje ciąg kuchenny, wymieni urządzenia. Wyposażenie ma stać na światowym poziomie. Będzie stosowana najnowocześniejsza technologia.
Pacjenci także się ucieszą. Posiłki - jak zapewnia dyrektor - będą nie tylko estetyczniejsze, ale także smaczniejsze. A kosztować mają tyle samo, co obecnie. Nie ma więc tu mowy o jakichś oszczędnościach. Zawsze też będą ciepłe. Wózki, na których będą rozwożone tace, mają być podgrzewane.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?