Szkodliwe dodatki w żywności. 8 związków, których lepiej unikać. Sprawdź, w jakich są produktach!

Anna Rokicka-ŻukZaktualizowano 
Wśród dodatków do żywności nie ma wielu takich, które powodują silne efekty uboczne, co często dotyczy głównie osób z nadwrażliwością pokarmową. Wiemy m.in., że wzmacniacze smaku, takie jak glutaminian (i pokrewny słodzik aspartam) sprzyjają bólom głowy, konserwanty takie jak dwutlenek siarki, benzoesan czy sorbinian, a także sztuczne barwniki (m.in. karmin czy annato) wywołują reakcje alergiczne, a azotyny sprzyjają pojawieniu się świądu skóry i wysypek, a także łatwo przekształcają się w rakotwórcze związki. Z kolei sztuczne słodziki zaburzają glikemię i prowadzą do wzrostu masy ciała. To jednak problemy już nagłośnione. Za mało uwagi poświęca się za to dodatkom półsyntetycznym i uzyskiwanym z naturalnych produktów, a przez to uznanym za niegroźne. Najnowsze badania sugerują, że etykiety pewnych wysokoprzetworzonych produktów warto zacząć czytać ze szczególną uwagą, i unikać częstego spożywania konkretnych zawartych w nich związków – koniecznie sprawdź, jakich! rawpixel/pixabay.com
Dodatki do żywności nie mają dobrej sławy, choć wśród nich jest wiele bezpiecznych dla zdrowia. Najnowsze badania wskazują jednak na powszechnie stosowane substancje dodatkowe, które wbrew dotychczasowym przekonaniom wcale nie są obojętne dla organizmu. Sprawdź koniecznie, jakie związki i zawierające je produkty mogą być dla niego zagrożeniem.

polecane: Długotrwały stres – dlaczego jest groźny dla zdrowia?

Wideo

Materiał oryginalny: Szkodliwe dodatki w żywności. 8 związków, których lepiej unikać. Sprawdź, w jakich są produktach! - Strona Zdrowia

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
G
Gość

E- 407, dlaczego jest stosowany np.jako zagęstnik, śmietana, konserwy mięsne itd.po co ta trucizna

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3