Szukając kulinarnych hitów powiatu zawędrowaliśmy... do Włoch. Przenieśliśmy się tam za sprawą pysznego makaronu z międzyrzeckiego bistro Magdy i Ernesta Collettich przy ul. 30 Stycznia.
LaPosata niedawno skończyła roczek, ale już cieszy się renomą. We włoskich potrawach rozsmakowało się wielu mieszkańców miasta i okolic. - Nasze dania to nic innego jak domowa kuchnia Włochów. Tak jadamy na co dzień. Prosto, lekko, aromatycznie i smacznie. Stąd nazwa, La Posata, czyli po prostu sztućce - mówi szef kuchni, Ernesto Colletti, który zamiłowanie do gotowania ma we krwi jak przystało na rodowitego Sycylijczyka.
W prowadzeniu knajpki pomaga mu żona Magda, która cieszy się z powrotu do rodzinnego Międzyrzecza. - Przez lata spędzone we Włoszech zawodowo byłam związana właśnie z gastronomią. W pracę wkładamy całe serce, a to widać na talerzach. Podstawą naszej kuchni są zawsze świeże potrawy. Nie znajdziecie u nas zamrażarki, wszystko przygotowujemy na bieżąco - mówi pokazując kuchnię.
Kolejny sekret tkwi w produktach. - Używamy głównie włoskich, zawsze wysokiej jakości. Oliwa tłoczona z oliwek musi być extra. Do każdego makaronu podajemy też świeżo starty ser grana padano - mówi małżeństwo.
W menu La Posaty królują oczywiście makarony. Dużym powodzeniem cieszy się aromatyczna lasagne, czyli płaty makaronu zapiekane z mięsem i sosami, tagliatele z łososiem, a także pyszne desery, m. in. tiramisu.
Jedno z popisowych dań to Tagliatele al Pomodorini, czyli makaron z oliwą, pomidorkami, czosnkiem oraz świeżo siekaną pietruszką. - To włoskie smaki, które trafiają w podniebienia Polaków - mówi Magda. Solidna porcja kosztuje 15 zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?