Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szynka dojrzewa w ziołach

(kurz)
Główny technolog w zakładzie wędliniarskim "Zyguła”, Dariusz Wnuk, prezentuje najlepsze produkty powstające w tej firmie: kiełbasę białą i szynkę wiejską
Główny technolog w zakładzie wędliniarskim "Zyguła”, Dariusz Wnuk, prezentuje najlepsze produkty powstające w tej firmie: kiełbasę białą i szynkę wiejską fot. Bartłomiej Kudowicz
Do naszego konkursu "Nasze Dobre" zakład Zyguła zgłosił szynkę i białą kiełbasę, które powstają według wielkopolskich receptur.

- Jesteśmy typową firmą rodzinną - uważa Anna Zyguła, współwłaścicielka firmy. I dodaje żartem: - Syn rządzi, ja się wtrącam. Firmy są tak naprawdę dwie. Pierwsza zajmuje się produkcją wędlin w Zbąszynku, drugą zaś jest sieć sklepów "Zyguły". Jedną kieruje syn państwa Zygułów, Łukasz, drugą mama, czyli pani Anna. Nad całością czuwa ojciec i mąż, Grzegorz Zyguła, prawnik.

- Do konkursu "GL" chcielibyśmy zgłosić dwa nasze znakomite produkty, kiełbasę białą i szynkę wiejską - stwierdza szefowa. - Wszystko w nich jest naturalne, a receptura wzięta z wielkopolskich tradycji. Szynka przez trzy miesiące "dojrzewa" w ziołach.

Liczące już 18 lat rzeźnictwo "Zyguła" (1990 to rok powstania) przeniosło się jakiś czas temu z Siedlca do Zbąszynka, gdzie stworzyło zakład od nowa. Teraz firma zatrudnia 120 pracowników. Ale poza tym istnieje jeszcze licząca 80 sklepów sieć na Ziemi Lubuskiej, także na Dolnym Śląsku i w Wielkopolsce. Pracuje w niej ok. 250 osób.

Dzięki Zygułom powstała też w Zespole Szkół Technicznych w Świebodzinie klasa rzeźnicza, a firma, aby przyciągnąć pracowników kupiła blok wojskowy na mieszkania pracownicze.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska