Zapraszamy do kuchnia "Gazety Lubuskiej", która powstaje dzięki Czytelnikom. Prosimy o Wasze przepisy i porady kulinarne. Nadsyłajcie je na [email protected]
Zamieścimy je na naszej stronie internetowej.
Składniki: surowa szynka ze skórką (2,5 kg), duża cebula, oregano, marchewka, kg jabłek (szara reneta), szklanka białego wina (półsłodkie), 2 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki margaryny, 2 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki miodu, cynamon mielony, 30 goździków, łyżka cukru, sól, mielony pieprz.
Przygotowanie: szynkę natrzeć oregano, pieprzem i solą. Naciąć w kratkę i posmarować olejem. W nacięcia skóry wbić goździki. Szynkę umieścić na ruszcie nad brytfanną. Do brytfanny wlać szklankę gorącej wody i piec szynkę w dobrze nagrzanym piekarniku około 2,5 godziny. W połowie pieczenia do brytfanny włożyć pokrojoną marchewkę, cebulę i dodać nieco wody. Mięso obrócić, polać sosem wytworzonym podczas pieczenia. Upieczoną szynkę przechowywać w ciepłym miejscu. Sos przecedzić, dopełnić gorąca wodą do objętości 3 szklanek i zagotować. Zagęścić mąką. Zagotować wino z cukrem i cynamonem. Włożyć pokrojone w kostkę jabłka i jak będą już miękkie to wyjąć. Obrać małe cebulki i włożyć do rozgrzanej margaryny z miodem. Posolić i lekko zrumienić. Szynkę pokroić w plastry i obłożyć na półmisku cebulkami i jabłkami. Sos podać w osobnym naczyniu.
Jadwiga Drzewiecka z Zielonej Góry
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?