Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak gotowano na dworze Promnitzów w Żarach [PRZEPISY Z XVIII W.]

Dariusz Chajewski
Ryba i dużo cytryny... Jak na dworze Promnitzów. Tutaj stół z epoki na płótnie flamandzkiego mistrza.
Ryba i dużo cytryny... Jak na dworze Promnitzów. Tutaj stół z epoki na płótnie flamandzkiego mistrza. Archiwum
Ta niezwykła książka kucharska to raczej zbiór pojedynczych kart, instrukcji dla XVIII-wiecznych kucharzy, którzy pracowali na żarskim dworze Promnitzów. Jednym z najznamienitszych w tej części Europy...

Faszerowany łabędź, potrawka z niedźwiedzia, pieczone drozdy... Wertujemy pięćset kart książki kucharskiej, która była zapewne zamknięta w szafie ochmistrzyni żarskiego dworu Promnitzów. Powstała w roku 1744 i wcześniej była jedynie zbiorem pojedynczych kart z recepturami.

Te przepisy mają kilkaset lat

Smażone karasie (Karauschen gebacken) Rybę należy przygotować jak zawsze, jeśli jest duża, przekroić ją na dwie części, inaczej zostawić w całości. Osuszyć suknem, posypać grubo mąką, następnie postawić na ogniu smalec i kiedy będzie on rozgrzanym, położyć na nim karasie, i smażyć aż się zrumienią, to znaczy tyle, ile trzeba, żeby były gotowe. Następnie ciepłe należy podawać na stół.

Mus rodzynkowy (Rosinen Muß) Rodzynki umyć, wrzucić do garnka, zalać do połowy wodą, do połowy winem. Postawić na ogniu, zostawić aż całkiem zmiękną. Następnie utrzeć na gładko, przetrzeć przez cedzak do tygielka, wlać odrobine wina, wsypać skórkę cytrynową, cynamon i cukier, pozostawić do zagotowania się. Wreszcie przełożyć do miseczek, posypać cukrem i skórką cytrynową, ewentualnie czym innym, wedle upodobania. Można jeść na zimno lub na ciepło.

Krem z wina (Creme von Wein) Postaw na ogniu półkwartę dobrego wina i zostaw je w spokoju, w międzyczasie w innym garnku ubij 18 żółtek, stopniowo dolewając białka. Odlej jedną łyżeczkę wina, wciśnij do niego sok z jednej cytryny, dokładnie wymieszaj, wsyp półćwierci funta cukru, wlej to do żółtek ciągle mieszając, aż do całkowitego połączenia. Następnie wlewaj to wszystko powoli do wina, trzymając na ogniu mieszaj, kiedy zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia, skrop zimnym winem. Następnie przez cedzak porozlewaj do naczyń, wymieszaj i wygładź nożem, pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem przyozdobić cytryną i listkami laurowymi.

Więcej w świątecznym wydaniu ,,Gazety Lubuskie" i w serwisie www.gazetalubuska.pl

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska