1/7
Trwa sezon na krajowe ogórki gruntowe. Świeży na kanapkę, do...
fot. pixabay.com/12069789

Przepis na ogórki małosolne, kiszone, w zalewie miodowej, z kurkumą

Trwa sezon na krajowe ogórki gruntowe. Świeży na kanapkę, do sałatki czy do mizerii sprawdzi się znakomicie. Lubimy jednak przechowywać warzywa na późniejsze miesiące, więc powstają zaprawy.

Jak zrobić ogórki małosolne, kiszone albo ogórki w zalewie z kurkumą i miodem? Podpowiadamy w kolejnych slajdach --->

Podpowiedź: do zakręcania gorących słoików dobrze wykorzystać robocze rękawice, np. te stosowane do pracy w ogródku. Ich guma poprawi chwytność i zabezpieczy przed poparzeniem. Na jeden litrowy słoik potrzeba ok. 0,5 l zalewy.

2/7
Składniki:...

Przepis na ogórki konserwowe, kanapkowe

Składniki:
Do słoika z ogórkami o pojemności 0,5 l dodajemy następujące przyprawy:

- koper
- plastry marchewki (kilka)
- liść laurowy (1-2)
- ziarna czarnego pieprzu (2-3)
- ziele angielskie (1-2)
- cebula pocięta w piórka (kilka)
- gorczyca (pół łyżeczki)


Zalewa do ogórków konserwowych

Na 1 litr wody potrzebujemy płaską łyżkę soli, 3/4 szklanki octu, 3-3,5 łyżki cukru. Roztwór mieszamy do rozpuszczenia się soli i cukru. Zalewamy ogórki ułożone w słoikach z koprem, pastrami marchewki, liściem laurowym, pieprzem, zielem, cebula i gorczycą. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy w kąpieli wodnej 6-7 minut.

3/7
Według innego przepisu proporcje składników do zalewy...

Ogórki konserwowe z miodem i kurkumą - przepis

Według innego przepisu proporcje składników do zalewy wyglądają tak:

- 2 litry wody
- 2 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki octu
- 2-2,5 łyżeczki kurkumy
- 6-8 łyżek miodu

Mieszamy i gotujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i na chwilę odwracamy do góry dnem. Jeśli wypływa woda, nakrętka jest do wymiany. Po odstawieniu słoików znów do góry, wkrótce, czasem nawet po godzinie powinniśmy usłyszeń kliknięcie. Wklęsłe wieczko jest potwierdzeniem zawekowania się ogórków.

4/7
Składniki do przygotowania ogórków małosolnych:...

Jak zrobić ogórki małosolne w kamionce lub słoiku?

Składniki do przygotowania ogórków małosolnych:

- ok. 1 kg ogórków
- 2 gałązki kopru
- 3 ząbki czosnku (przecinamy na mniejsze kawałki)
- kawałek korzenia chrzanu (ok. 5-6 cm wystarczy)
- 1,5 l wody
- opcjonalnie 2-3 liście wiśni lub porzeczki (opcjonalnie)
- sól - 1 czubata łyżka


[sc]Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis[/sc]

Zaczynamy od umycia ogórków, które układamy w słoju lub glinianym garnku. Kolejne warstwy ogórków przekładamy koprem, czosnkiem i chrzanem pokrojonym na mniejsze kawałki. Dodajemy liście wiśni/porzeczki, liść chrzanu. Przygotowujemy zalewę - rozpuszczamy łyżkę soli w 1 litrze wody. Wlewamy do słoja wypełnionego ogórkami, tak by były one pod powierzchnią wody.
Całość odstawiamy na ok. 3 dni w ciepłe, ale zacienione miejsce, przykrywając wcześniej gazą lub talerzem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Zobacz również

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"

Potężna kolejka przed poznańską galerią! Rośliny rozeszły się jak "świeże bułeczki"