Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bigos wigilijny - najczęstsze błędy. Przez nie twój bigos świąteczny nie będzie doskonały

Joanna Gólczyńska
Joanna Gólczyńska
Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. W wielu domach przygotowywany jest w okresie świąt Bożego Narodzenia, jako jedna z 12 potraw wigilijnych. Choć przepis na bigos wydaje się prosty w wykonaniu nawet dla osób początkujących, aby był doskonały, musimy uważać na niektóre pułapki. Zobacz na kolejnych slajdach galerii listę najczęstszych błędów popełnianych przy przyrządzaniu bigosu >>>
Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. W wielu domach przygotowywany jest w okresie świąt Bożego Narodzenia, jako jedna z 12 potraw wigilijnych. Choć przepis na bigos wydaje się prosty w wykonaniu nawet dla osób początkujących, aby był doskonały, musimy uważać na niektóre pułapki. Zobacz na kolejnych slajdach galerii listę najczęstszych błędów popełnianych przy przyrządzaniu bigosu >>>pixabay
Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. W wielu domach przygotowywany jest w okresie świąt Bożego Narodzenia, jako jedna z 12 potraw wigilijnych. Choć przepis na bigos wydaje się prosty w wykonaniu nawet dla osób początkujących, aby był doskonały, musimy uważać na niektóre pułapki. Zobacz w artykule listę najczęstszych błędów popełnianych przy przyrządzaniu bigosu.

Bigos to potrawa znana w Europie Wschodniej. Gości nie tylko na polskich stołach, ale również litewskich czy białoruskich. Przygotowuje się ją na bazie różnych rodzajów mięsa (np. boczek, dziczyzna, łopatka wieprzowa) i kapusty z różnymi dodatkami. W zależności od upodobań mogą to być suszone grzyby, śliwki, rodzynki czy wino. Należy jednak uważać, aby dodatkami nie stłumić smaku właściwego. Wyrazistości i aromatu nadają bigosowi przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, kminek i majeranek.

Przepis na bigos nie wydaje się trudny. Wystarczy zagotować kapustę, dodać przyprawy i usmażone wcześniej mięso, a następnie całość gotować przez kilka godzin. W trakcie przygotowywania tej potrawy świątecznej czeka na nas jednak kilka pułapek, które mogą sprawić, że danie się nie uda.

Takie błędy popełniasz przy przyrządzaniu bigosu

Jak prawidłowo gotować bigos? Czego nie dodawać do bigosu, a co dodać, aby był dobry? Co zrobić, aby kapusta nie gorzkniała?
Takie są najczęstsze błędy przy przyrządzaniu bigosu. Zobacz w galerii, co zrobić, by twój bigos świąteczny był doskonały:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska