Bigos to potrawa znana w Europie Wschodniej. Gości nie tylko na polskich stołach, ale również litewskich czy białoruskich. Przygotowuje się ją na bazie różnych rodzajów mięsa (np. boczek, dziczyzna, łopatka wieprzowa) i kapusty z różnymi dodatkami. W zależności od upodobań mogą to być suszone grzyby, śliwki, rodzynki czy wino. Należy jednak uważać, aby dodatkami nie stłumić smaku właściwego. Wyrazistości i aromatu nadają bigosowi przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, kminek i majeranek.
Przepis na bigos nie wydaje się trudny. Wystarczy zagotować kapustę, dodać przyprawy i usmażone wcześniej mięso, a następnie całość gotować przez kilka godzin. W trakcie przygotowywania tej potrawy świątecznej czeka na nas jednak kilka pułapek, które mogą sprawić, że danie się nie uda.
Takie błędy popełniasz przy przyrządzaniu bigosu
Jak prawidłowo gotować bigos? Czego nie dodawać do bigosu, a co dodać, aby był dobry? Co zrobić, aby kapusta nie gorzkniała?
Takie są najczęstsze błędy przy przyrządzaniu bigosu. Zobacz w galerii, co zrobić, by twój bigos świąteczny był doskonały:
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!
- Hanna Gucwińska nie doczekała się dzieci. Jej wyznanie wyciska łzy z oczu
- Ewa Gawryluk przysłoniła walory zaledwie siateczką. Dalibyście jej 56 lat? [ZDJĘCIA]
- Opozda podjęła decyzję w sprawie Vincenta. Królikowski nie ma tu nic do gadania