Takie błędy popełniasz przy przyrządzaniu bigosu. Przez nie twój bigos świąteczny nie będzie doskonały

Joanna Gólczyńska
Joanna Gólczyńska
Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. W wielu domach przygotowywany jest w okresie świąt Bożego Narodzenia, jako jedna z 12 potraw wigilijnych. Choć przepis na bigos wydaje się prosty w wykonaniu nawet dla osób początkujących, aby był doskonały, musimy uważać na niektóre pułapki. Zobacz na kolejnych slajdach galerii listę najczęstszych błędów popełnianych przy przyrządzaniu bigosu >>>
Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. W wielu domach przygotowywany jest w okresie świąt Bożego Narodzenia, jako jedna z 12 potraw wigilijnych. Choć przepis na bigos wydaje się prosty w wykonaniu nawet dla osób początkujących, aby był doskonały, musimy uważać na niektóre pułapki. Zobacz na kolejnych slajdach galerii listę najczęstszych błędów popełnianych przy przyrządzaniu bigosu >>>pixabay
Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. W wielu domach przygotowywany jest w okresie świąt Bożego Narodzenia, jako jedna z 12 potraw wigilijnych. Choć przepis na bigos wydaje się prosty w wykonaniu nawet dla osób początkujących, aby był doskonały, musimy uważać na niektóre pułapki. Zobacz w artykule listę najczęstszych błędów popełnianych przy przyrządzaniu bigosu.

Bigos to potrawa znana w Europie Wschodniej. Gości nie tylko na polskich stołach, ale również litewskich czy białoruskich. Przygotowuje się ją na bazie różnych rodzajów mięsa (np. boczek, dziczyzna, łopatka wieprzowa) i kapusty z różnymi dodatkami. W zależności od upodobań mogą to być suszone grzyby, śliwki, rodzynki czy wino. Należy jednak uważać, aby dodatkami nie stłumić smaku właściwego. Wyrazistości i aromatu nadają bigosowi przyprawy - liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, kminek i majeranek.

Przepis na bigos nie wydaje się trudny. Wystarczy zagotować kapustę, dodać przyprawy i usmażone wcześniej mięso, a następnie całość gotować przez kilka godzin. W trakcie przygotowywania tej potrawy świątecznej czeka na nas jednak kilka pułapek, które mogą sprawić, że danie się nie uda.

Takie błędy popełniasz przy przyrządzaniu bigosu

Jak prawidłowo gotować bigos? Czego nie dodawać do bigosu, a co dodać, aby był dobry? Co zrobić, aby kapusta nie gorzkniała?
Takie są najczęstsze błędy przy przyrządzaniu bigosu. Zobacz w galerii, co zrobić, by twój bigos świąteczny był doskonały:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Takie błędy popełniasz przy przyrządzaniu bigosu. Przez nie twój bigos świąteczny nie będzie doskonały - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie