Co zmniejsza poziom witaminy B12?
Bardzo ważne jest, aby utrzymywać prawidłowy poziom tej witaminy w organizmie. Czynniki, które zmniejszają poziom witaminy B12 we krwi to alkohol, kawa, papierosy. Mogą być to również tabletki antykoncepcyjne. Niestety też stres, choroby przewlekłe, antybiotyki oraz zaburzenia wątroby.
Trzeba wiedzieć, że zarówno niedobór, jak i nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia
Nadmiar również jest szkodliwy
Tak jak jest ze wszystkim, nie można przesadzić. Wszystko należy przyjmować z rozwagą. Długotrwałe zażywanie zbyt wysokiej dawki witaminy może powodować nieprzyjemne objawy w układzie nerwowym. Do najczęściej występujących należą: brak koordynacji mięśni, słabość mięśni oraz uczucie mrowienia.
Pamiętaj, że wszystkie skutki niedoboru witaminy B12 są odwracalne. Ważny jest jednak czas, aby deficyt nie trwał zbyt długo.
Gdzie jest najwięcej witaminy B12?
Najlepszym źródłem witaminy B12 jest wątróbka (wątróbka wołowa zawiera 65 mikrogramów B12 w 100 gramach produktu, drobiowa – 21). Dobrym źródłem jest również mięso i podroby, nabiał, jaja oraz ryby.
Zbyt długo trwający niedobór może prowadzić do stopniowego wyniszczenia organizmu.