Te piwa to już historia. Zobacz ich etykiety (zdjęcia)
Marcin MatuszewskiRozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.
Podaj powód zgłoszenia
Ponad 1700 piw z całego świata wraz z etykietami, w tym te mniej znane, regionalne.
Stwórzmy razem ranking piw.
O.K. Postaram się . To jest super .
Wszystkich miłośników złotego trunku zapraszam na ocenbrowar.pl
Ponad 1700 piw z całego świata wraz z etykietami, w tym te mniej znane, regionalne.
Stwórzmy razem ranking piw.
To jest wyczerpująca odpowiedz . Zgodna z moimi przemyśleniami . Nikt jednak na Forum nie posiada śmiałości , aby przyznać się do tego , że pije piwo .
Oczywiście, dla prawdziwego piwosza najważniejszym parametrem piwa jest ekstrakt brzeczki wyjściowej (wyrażany w procentach wagowych), którego pochodną jest zawartość alkoholu (moc), im większy ekstrakt tym większa moc i odwrotnie. Pozdrawiam i na zdrowie.
Określanie na etykietach zawartości alkoholu w piwie nie ma żadnego związku z jego mniejszą gęstością od wody, a jest to chwyt marketingowy na piwoszy, którzy wybiorą piwo z większą mocą np. 5,7% obj. niż 4,5% wag., nie zwracając uwagi na jednostki miary - choć w tym przykładzie jest to taka sama zawartość alkoholu. Dla informacji podaję, że składniki roztworów można określać w procentach wagowych, objętościowych i mieszanych w zależności od potrzeb. Na zdrowie.
Alkohol zawarty w piwie jest lżejszy od wody dlatego przyjmuje się jego zawartość objętościowo . Natomiast cukier i komponenty podawane są wagowo .
Ważny jest ekstrakt.
CzytająCCzytając stare etykiety piwne nasuwa się wniosek, że kiedyś piwa były słabe np. 3,5%, 4,5%w odniesieniu do dzisiejszych np. 5%, 6%. To pozory - przedtem na etykietach zawartość alkoholu (moc) wyrażano w procentach wagowych, a teraz w procentach objętościowych, i tak np. 3,5% wag. = 4,4 % obj.: a 4,5% wag. = 5,7% obj. Na etykietach podawana jest górna nominalna zawartość alkoholu w piwie, jednakże rzeczywista moc jest zawsze od 1% do 2% mniejsza, co warto wiedzieć pijąc piwo. Pozdrawiam.
Ciekaw jestem czy ten dureń co chciał na siłe zrujnować winiarnie jeszcze żyje.
Temat jest o etykietach piwa . Przedstawiłem kolejne zabytkowe , które kolekcjonerzy przechowują . Artykuł do Gazety Lubuskiej wprowadził M.M . Ja z szacunkiem odpowiedziałem .
Dziękujemy, temat można zamknąć, z durniem nikt rozmawiał nie będzie
Piwo zielonogórskie to prawda, nie wiesz to nie gadaj. Te piwa nie są produkowane od kilku lat...
bed bab ---> chcesz się napić piwa zielnogórskiego to idź do Hausta. To, że Ty nie wiesz o co chodzi, nie znaczy, że wszyscy inni nie wiedzą.
Świetny artykuł na 1 kwietnia. Kto widział ostatnio piwo zielonogórskie? Do artykułu nie udało sie znależć ani jednego mieszkańca Zielonej Góry , który wie o co chodzi. Ten cytowany wspomina Jubilata sprzed lat. Czy przypadkiem takie sztuczne zgłoszenie nie ośmiesza inicjatywy produktów regionalnych? Prawdziwe regionalne i oryginalne piwo nieprzerwanie wytwarza się Witnicy .