Winiarskie tradycje Zielonej Góry znane są w całej Polsce. Mniej mówi się o dziedzictwie piwowarskim Grodu Bachusa. A piwo zielonogórskie właśnie dodano do listy tradycyjnych lubuskich produktów.
Tym samym ten lokalny trunek dołączył do innych 13 specjałów województwa na liście tworzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zajął miejsce w doborowym towarzystwie, obok tradycyjnego schabu słubickiego, nadnoteckiej kwaszonej kapusty, chleba Bukowińskiego, miodu pitnego Trójniak czy wina gronowego.
Wszystkie znajdujące się na liście produkty wytwarzane są z tradycyjnych surowców. Mają też tradycyjny skład. Są też chronione polskim prawem. Niestety, liczba specjałów województwa lubuskiego plasuje je na szarym końcu w kraju. Przoduje woj. pomorskie ze 136 produktami. Zaraz za nim jest woj. śląskie - 131 wyrobów, na trzecim miejscu zaś jest woj. podkarpackie ze 120 zgłoszonymi towarami. Łącznie lista ministerstwa zawiera 1063 specjałów w kilku kategoriach, m.in. napojów, miodów, produktów mlecznych, mięsnych czy warzyw i owoców. Jak się na nią dostać?
- Samo wpisanie na listę nie jest trudną sprawą, ale należy udowodnić, że produkt wytwarzany jest metodą tradycyjną - mówi Urszula Mocek, która zgłosiła zielonogórskie piwo. - Trzeba odnaleźć źródła jego pochodzenia oraz wykazać, że w regionie był wytwarzany dłużej niż 25 lat - odpowiada dalej.
A co charakteryzuje piwo zielonogórskie? Dlaczego wpisano je na listę produktów tradycyjnych? Przeczytasz o tym w poniedziałek, 29 kwietnia, w papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej".