Te produkty najbardziej szkodzą sercu! Mogą prowadzić do nadciśnienia tętniczego, niewydolności i zawału serca

Monika Góralska
Monika Góralska
Chleb tostowy z białej mąki, tłuszcz zwierzęcy oraz słodzony dużą ilością cukru dżem to produkty, które zjadane w nadmiarze szkodzą naszemu sercu.
Chleb tostowy z białej mąki, tłuszcz zwierzęcy oraz słodzony dużą ilością cukru dżem to produkty, które zjadane w nadmiarze szkodzą naszemu sercu. myviewpoint/123rf.com
Udostępnij:
Choroby serca to jedna z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce i na świecie. Sprzyja im m.in. brak ruchu, stres i niezdrowa dieta. Aby więc uniknąć choroby wieńcowej, nadciśnienia czy zawału serca warto zadbać o codzienne nawyki oraz unikać produktów, które szkodzą najważniejszemu mięśniowi w naszym organizmie. Sprawdź, jakie produkty najbardziej obciążają serce i podwyższają ciśnienie krwi.

Jakich produktów unikać w codziennej diecie, aby zadbać o serce?

Często nie zdajemy sobie sprawy jak bardzo szkodzimy naszemu sercu wybierając produkty, które zaburzają jego prawidłowe funkcjonowanie. Biorąc pod uwagę fakt, że serce pracuje bezustannie, codziennie przepompowując ok. 350 litrów krwi warto wspomóc je unikając produktów, które są dla niego najbardziej niekorzystne.

Sól i słone przekąski
Sól jest potrzebna w diecie, jednak w określonej ilości. Według zaleceń WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g, czyli 1 płaskiej łyżeczki od herbaty. Niestety soli jemy dużo więcej i to nie tylko tej prosto z solniczki, ponieważ jest ona dodawana do niemal wszystkich przetworzonych produktów takich jak pieczywo, sery, słodycze, chipsy czy sosy. Nadmiar soli w diecie podwyższa ciśnienie krwi i tym samym zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, a także miażdżycy, niewydolności serca, a w rezultacie zawału serca i udaru mózgu.

Cukier i słodycze
Każdy lubi słodki smak, jednak tak jak w przypadku soli, z cukrem również nie należy przesadzać, a obecnie jest on dodawany (podobnie jak sól) do większości produktów przetworzonych. Należy więc unikać dosładzania kawy czy herbaty lub stopniowo zmniejszać ilość dodawanego cukru.

Uważajmy też na produkty takie jak płatki śniadaniowe, jogurty smakowe, dżemy, napoje gazowane oraz słodycze. Niektóre z nich wydają się zdrowe i są spożywane nawet przez dzieci tymczasem zawierają bardzo duże ilości cukru, który w nadmiarze prowadzi do otyłości oraz otłuszczania narządów wewnętrznych, co zaburza ich pracę. Zbyt duże stężenie glukozy we krwi powoduje również wzrost ciśnienia krwi, która naciskając na naczynia krwionośne ze zbyt dużą siłą prowadzi do ich twardnienia i uszkodzenia. Taka sytuacja sprzyja rozwojowi choroby wieńcowej, miażdżycy i niewydolności serca. Otyłość spowodowana nadmiernym spożyciem cukru może prowadzić również do insulinooporności, cukrzycy czy zawału serca.

Zobacz także:

Fast food
Te smażone na głębokim oleju (np. frytki, banany w cieście, potrawy kuchni azjatyckiej) zawierają nie tylko puste kalorie niemal bez substancji odżywczych, ale też dużą ilość niezdrowych tłuszczów trans, które wpływają na podwyższenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi i mogą przyczynić się do rozwoju miażdżycy.

Fast foody zawierają też duże ilości soli, która znajduje się zwłaszcza w mięsie: parówkach, kotletach do hamburgerów czy wędlinie. Spożywanie fast foodów prowadzi do otyłości, która jest jedną z głównych przyczyn nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy oraz chorób serca.

Białe pieczywo
Po zjedzeniu białej bułki, tostów czy chleba czujesz przyspieszone bicie serca i przypływ energii, a chwilę później osłabienie i ospałość? To efekt działania węglowodanów prostych zawartych w mące pszennej, z której wytwarza się białe pieczywo, a także cukru, który jest często dodawany do takich produktów. Składniki te wywołują bowiem wzrost poziomu trójglicerydów we krwi, których nadmiar prowadzi do rozwoju miażdżycy, choroby wieńcowej i zawału serca.

Choroby układu sercowo-naczyniowego i ich powikłania w postaci zawałów i wylewów są wiodącą przyczyną zgonów w naszym kraju. Tymczasem o ich profilaktykę można dbać na co dzień za pomocą odpowiednich działań i produktów spożywczych. Sprawdź, co robić, by obniżyć ryzyko rozwoju chorób serca – i w jakim stopniu można zmniejszyć to zagrożenie! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

10 nawyków dla zdrowego serca – sprawdź, jak codziennie chro...

Napoje energetyczne
W napojach energetycznych oprócz kofeiny znajdują się również substancje takie jak tauryna czy guarana, które skumulowane w dużej ilości negatywnie wpływają na pracę serca, ponieważ zwężają naczynia krwionośne, co prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi. Zbyt duża dawka tych substancji spowodowana regularnym piciem napojów energetycznych może wywołać zaburzenia rytmu serca, drżenie rąk, pobudzenie psychoruchowe, zawroty i bóle głowy, a w konsekwencji nawet zawał serca.

Alkohol
Nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi nie tylko do uzależnienia, ale obciąża również nasze serce i prowadzi do choroby jaką jest kardiomiopatia alkoholowa skutkująca zaburzeniami rytmu serca, migotaniem przedsionków i niewydolnością krążeniową, a stąd już krótka droga do zawału serca czy udaru mózgu. Regularne picie alkoholu zwiększa również ciśnienie krwi prowadząc do nadciśnienia tętniczego.

ZOBACZ: Jedzenie roślinnych kolacji może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Wideo

Materiał oryginalny: Te produkty najbardziej szkodzą sercu! Mogą prowadzić do nadciśnienia tętniczego, niewydolności i zawału serca - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie