Spis treści
W jakim celu stosuje się substancje dodatkowe do żywności?
Dodatki do żywności, a według prawidłowego nazewnictwa – substancje dodatkowe, stosuje się w przemyśle w celach technologicznych, by zapewnić odpowiednią jakość jedzenia. Z założenia ich stosowanie ma przynieść konsumentowi korzyści, ponieważ gwarantuje jej długi termin przydatności do spożycia oraz jednakowe cechy organoleptyczne. Ma to zapewnić bezpieczeństwo, ochronę składników odżywczych, atrakcyjność i różnorodność produktów, a także ułatwić ich wytwarzanie.
Stosowanie substancji dodatkowych często stanowi lepszą alternatywę niż ich utrwalanie termiczne czy suszenie (mają wpływ na jakość i smak) albo mrożenie, które wymaga utrzymania stałej ujemnej temperatury. W przypadku produktów z dodatkami „E” ich zastosowanie musi być w uzasadnione, tj. w każdym przypadku musi być on niezastąpiony. Nie mogą jednak stanowić zagrożenia dla zdrowia konsumenta ani wprowadzać go w błąd.
Co to są dodatki „E”?
Dodatki „E” to potoczna nazwa substancji dodatkowych, do których zalicza się każdy związek, który nie jest normalnie spożywany samodzielnie czy jako składnik jedzenia.