Opowiadał o tym w czasie swojego wykładu Kamil Szpotkowski. Z wykształcenia jest fizykiem i biologiem, interesuje się też historią i fotografią. W czasie wykładu w gorzowskiej bibliotece wojewódzkiej opowiadał o tym, jak nasi przodkowie radzili sobie z "chudymi" latami.
Okazuje się, że wiele z powszechnie występujących do dzisiaj roślin służyło kiedyś za przysmaki. I tak na przykład bulwy strzałki wodnej były przez niektórych uznawane za przysmak większy niż ziemniaki.
Zgromadzeni na wykładzie mogli też skosztować pałki szerokolistnej i wywarów z różnych roślin. - Historia za bardzo dużo dat, kiedy była bieda i ludzie nie mieli co jeść. To właśnie wtedy do łask wracały powszechnie występujące rośliny - tłumaczył K. Szpotkowski.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?