1/8
Wraz z wiekiem warto większą uwagę przykładać do tego, co...
fot. pixabay

Wraz z wiekiem warto większą uwagę przykładać do tego, co wkładamy na talerz. Komórki w naszym organizmie starzeją się i wszystkie narządy ulegają zmianom. Dotyczy to szczególnie układu pokarmowego.

Na kolejnych slajdach galerii podpowiadamy z jakich produktów lepiej zrezygnować po ukończeniu 50 roku życia. Tego lepiej nie jedz po 50-tce!

2/8
Margaryna...
fot. pixabay

Margaryna

Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, których nadmiar może doprowadzić do artretyzmu i stanów zapalnych stawów. To także źródło tłuszczów trans, które prowadzą do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.

3/8
Chipsy, orzeszki, ciastka z kremem...
fot. pixabay

Chipsy, orzeszki, ciastka z kremem

Ogółem mówiąc - wysokoprzetworzona żywność. Zawiera ona tłuszcze trans, które podwyższają stężenie „złego” cholesterolu (LDL) we krwi.

4/8
Rabarbar...
fot. pixabay

Rabarbar

Szczawiany w nim zawarte ograniczają wchłanianie wapnia, który jest bardzo ważny dla osób po 50 roku życia, u których obserwuje się pogorszenie stanu masy kostnej. Szczawiany znajdują się również w szczawiu, szpinaku i soku pomidorowym.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Piorun uderzył w budynek gospodarczy w Dużej Cerkwicy. Doszło do pożaru!

Piorun uderzył w budynek gospodarczy w Dużej Cerkwicy. Doszło do pożaru!

Czternasta Emerytura 2024 - wyliczenia. Wrześniowe przelewy do emerytów już pewne!

Czternasta Emerytura 2024 - wyliczenia. Wrześniowe przelewy do emerytów już pewne!

VIII Rypiński Konkurs Etiud Fortepianowych. Zobaczcie zdjęcia

VIII Rypiński Konkurs Etiud Fortepianowych. Zobaczcie zdjęcia

Zobacz również

Piorun uderzył w budynek gospodarczy w Dużej Cerkwicy. Doszło do pożaru!

Piorun uderzył w budynek gospodarczy w Dużej Cerkwicy. Doszło do pożaru!

VIII Rypiński Konkurs Etiud Fortepianowych. Zobaczcie zdjęcia

VIII Rypiński Konkurs Etiud Fortepianowych. Zobaczcie zdjęcia