reklama

Tłumy na III Święcie Młodego Lubuskiego Wina w Zaborze [ZDJĘCIA, WIDEO]

Maciej DobrowolskiZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (30 zdjęć)
W sobotę, 24 listopada o godz. 12.00 w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze rozpoczęło się III Święto Lubuskiego Młodego Wina. Na odwiedzających czekały atrakcje m.in. show kulinarne Jana Kuronia z wykorzystaniem produktów regionalnych, ale także degustacja młodego lubuskiego wina. Na koniec odbył się konkurs, w którym rywalizowali lubuscy winiarze.

- Dzisiejsza impreza to świetna okazja, aby poznać trunki, które przygotowują lubuscy winiarze. Jesteśmy bardzo ciekawi jak smakują, bowiem warunki pogodowe były w tym roku dosyć nietypowe – mówi Joanna Malon, dyrektor departamentu przedsiębiorczości i strategii marki w Urzędzie Marszałkowskim. – W trakcie spotkania odbędzie się konkurs na najlepsze lubuskie młode wino. Wiem, że wielu naszych winiarzy podchodzi do tego bardzo poważnie, bowiem wygrana wiąże się z dużym prestiżem – tłumaczy J. Malon.

W tym roku w III Święcie Lubuskiego Młodego Wina wzięli udział przedstawiciele winnicy: Julia, Cantina, Equus, Ingrid, Na Leśnej Polanie, Miłosz, U Michała, Bachusowe Pole, Pod Lubuskim Słońcem, Trojan, Saganum, Senator oraz Żelazny.

- Przyjeżdżam na święto młodego wina z wielką radością od samego początku – twierdzi Jarosław Lewandowski z winnicy Na Leśnej Polanie. I jednocześnie potwierdza, że tym roku lubuskie wino może być wyjątkowo smaczne. – Ze względu na słońce i temperaturę zbiory winogron odbyły się wcześniej niż zazwyczaj. Niektóre odmiany zbieraliśmy już nawet na koniec lipca – twierdzi mężczyzna.

Czy winnica Na Leśnej Polanie nastawia się na zwycięstwo w konkursie? – To tylko zabawa. Te wina są na tyle młode, że za pół roku będą smakowały już inaczej. Będą pełniejsze i bardziej dojrzałe – mówi J. Lewandowski. – Tym niemniej, do rywalizacji wystawimy dwa trunki: białe półwytrawne wino Pinot Gris oraz białe słodkie Solaris.

Winobranie 2018. Korowód winobraniowy w Zielonej Górze z nie...

Członkowie jury zdecydowali w tym roku, że najlepsze młode wino przygotowała winnica Bachusowe Pole z Zielonej Góry. Drugie miejsce zajęła winnica Julia ze Starego Kisielina, a trzecie Cantina z Mozowa koło Sulechowa. Podczas imprezy przyznano także trzy wyróżnienia, dla winnicy Trojan zlokalizowanej między Łazem a Zaborem, Żelazny z Łazu oraz Saganum z Żagania. Ta ostatnia wygrała także głosowanie publiczności na najpopularniejszą lubuską winnicę.

- Podczas konkursu bada się wrażenia wzrokowe, smakowe oraz zapachowe. W przypadku młodych win wygląd nigdy nie jest kryształowy, bowiem nie są one jeszcze idealnie wyklarowane. Posiadają już jednak wyraźny zapach i smak - podkreśla Przemysław Karwowski, który był przewodniczącym pięcioosobowego jury. - Ten rok ze względu na pogodę był bardzo dobry dla winiarzy. Z tego powodu w konkursie przeważały wina półsłodkie i półwytrawne. Co ważne, rok temu w rywalizacji brało osiem różnych win. Teraz było ich już kilkanaście - cieszy się P. Karwowski, który z racji swojej wiedzy o winiarstwie, często bierze udział w takich przedsięwzięciach.

Warto odnotować, że centrum w Zaborze w sobotę odwiedziło wielu mieszkańców naszego regionu, którzy chcieli spróbować tego, co przygotowują dla nas winiarze. – Jestem już drugi rok z rzędu. Poprzednim razem brałem udział w głosowaniu na nagrodę publiczności. Najbardziej smakował mi trunek z winnicy Cantina – tłumaczy Paweł Szczepański z Zielonej Góry. – Bardzo się cieszę, że winiarstwo rozwija się u nas tak dynamicznie – dodaje.

Jedną z najważniejszych atrakcji oprócz samej degustacji było kulinarne show, w którym wystąpił Jan Kuroń, znany mistrz kuchni. Mężczyzna zaprezentował dwie potrawy, które przygotował na oczach widzów z wykorzystaniem lubuskich produktów regionalnych oraz młodego wina z winnicy Miłosz. Był to tatar z gęsiny podany z galaretką na młodym winie oraz sandacz z papryką i porem w sosie na bazie… białego wina.

Czy mistrz kuchni lubi nasze regionalne trunki? – Obserwuję progres od lat i muszę przyznać, że lubuskie wino jest coraz lepsze – twierdzi Jan Kuroń. – To już jest poziom europejski. Jedynie czego chyba jeszcze brakuje to odpowiedniej promocji – przekonuje.

Zdaniem Jarosława Lewandowskiego rozwój winiarstwa był możliwy dzięki zmianie prawa w 2011 roku. To wtedy winiarze oraz mali rolnicy otrzymali możliwość sprzedaży swoich produktów. – To był przełom. Od tamtej pory możemy dużo bardziej aktywnie działać – tłumaczy.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3